Egyre nagyobb a botrány az újabb kamugyanús szoci videó körül

  • narancs.hu
  • 2020. június 9.

Belpol

Korózs Lajos nem ellenőrizte az állítólagos mentős hátterét, aki az MSZP videójában arról beszél, hogy a tíz általa ápolt súlyos beteg közül kilencen meghaltak, miután kiürítették a kórházi ágyakat.

Az MSZP hétvégén közölt egy videót, amiben egy magát mentősként bemutató Németh Athina arról beszélt, hogy a kórházak kiürítése során tíz súlyos beteg ápolását vállalta, akik közül kilencen meghaltak. A nővel a párt országgyűlési képviselője, Korózs Lajos készített interjút.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfőn közölte, a mentősként bemutatott nő nem szerepel sem a szervezet, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában, sőt a Szamaritánus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna.

A 24.hu megkereste Némethet, aki nem árulta, hogy hol dolgozik, mivel „nem kapott engedélyt”. Annyit mondott összesen, hogy főállásban végzi a tevékenységet, és mellette hospice ellátással is foglalkozik. Állítása szerint 1983-ban mentőtiszti főiskolát végzett Budapesten. Ez már azért is érdekes, mert a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, Németországban szerezte a képesítését, illetve a videóban (amit már leszedtek a Facebookról) pedig arról beszélt, hogy 43 éve dolgozik mentősként, tehát nem 1983, hanem 1977 óta.

Korózs Lajos azt mondta a portálnak, hogy nem ellenőrizte a nyilatkozó nő hátterét, mivel arcát és nevét vállalta, ezért nem „nyomozgatott” utána. Arról tudott, hogy eseti megbízással dolgozik, a hospice ellátást pedig szerinte egyéni vállalkozóként végezheti – ez az állítás ellentétes azzal, amit Németh mondott. A politikus azt ígérte, SMS-ben elküldi a cég nevét, ahol Németh dolgozik, de ez nem történt meg.

A párt közleményben védte meg a történteket: azt írták, hogy egy olyan cégnél dolgozik az állítólagos mentős, amely az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt is hosszú évek óta együttműködött az OMSZ-el. Az nem derült ki, hogy mi alapján közölték ezt, ugyanis Németh a 24.hu kérdésére azt mondta, fogalma sincs kivel működik együtt a munkaadója, de ez a munkavállalóra nem is tartozik.

Egyszer már eljátszották

Nem ez az első eset, hogy az MSZP csúnyán ráfázik egy videóra, amiről most is gyanítható, hogy kamu, hiszen mint láthattuk fentebb, a magát mentősnek beállító nő, illetve Korózs Lajos nyilatkozatai ellentmondásosak, napról napra mást állítanak.

Komoly hullámokat keltett 2013 októberében egy videó, amelyben az hangzott el, hogy az időközi bajai választásokon a Fidesz szavazazatokat vásárolt a romatelepen. A videót a hvg.hu közölte, de a párt akkori elnöke, Mesterházy Attila rámozdult és megpróbált kampányt építeni az ügyre.

Pár nap leforgása alatt viszont kiderült, hogy a videó megrendezett, a benne megszólalók hazudtak. Az a mai napig nem világos, hogy a felvételeket ki készítette, illetve rendelte meg, ám a HVG kiadója elárulta, hogy a hírportáljuk akkori főszerkesztője azt az MSZP kommunikációs igazgatójától kapta. A főszerkesztő lemondott, a hvg.hu elnézést kért, a szocialisták kommunikációs igazgatója pedig távozott posztjáról.

Későbbi elemzések szerint a miniszterelnök-jelöltségre készülő Mesterházy pozíciója részben ennek a botránynak köszönhetően rendült meg, a következő évben az európai parlamenti választások után le is mondott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?