El kellett költöznie az újpesti gyermekotthonban molesztált kislánynak

  • narancs.hu
  • 2023. február 18.

Belpol

A Népszava szerint a szexuális abúzust eddig egy vizsgálat sem igazolta, „de rendszerabúzus egészen biztosan történt”

Mennie kellett az újpesti Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonából az ötéves kislánynak, akit molesztálhattak, testvérei is másik intézménybe kerültek – írja a Népszava.

A lap informátora azt mondta, „a szexuális abúzust még ma sem igazolja egyetlen vizsgálat sem, de rendszerabúzus egészen biztosan történt”. Az érintett kislány és a testvérei halmozottan hátrányos helyzetű család gyerekei, édesanyjuknak nincs állandó lakása, és – ahogy a lap írja – „a szülői kompetenciákkal is probléma van”. A Népszava nem kapott választ a kérdéseire az intézménytől, így az sem derült ki, miért kellett máshová kerülniük a gyerekeknek.

Tavaly decemberben a gyanú szerint többen és rendszeresen molesztálhatták az ötéves kislányt. Az édesanyja, aki vitte vissza az intézménybe a gyereket, sérüléseket vett észre a bőrén. Értesítette a nevelőt, az intézmény szakmai vezetője is megtudta, mi történt. Őt később felmentették, arra hivatkozva, hogy nem fordult azonnal rendőrséghez. 

A Népszava most az esettel kapcsolatban többek közt Gyurkó Szilviával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjével beszélt. A gyermekjogi aktivista azt mondta, a hazai gyermekvédelem korábban sem volt jó helyzetben, de a régi problémák mellett újak is vannak: kevés a jól képzett munkaerő, nehézkesebb az együttműködés a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai között. Minimális erőforrás jut a bajok megelőzésére, a családmegtartó szolgáltatásokra, mert a kapacitás nagy részét leköti a krízishelyzetek menedzselése. A jogszabály hiába írja elő, hogy elsősorban nevelőszülőknél kell lennie a 12 évesnél fiatalabb gyereknek, ezt nem lehet mindig megoldani, mert kevés a nevelőszülő.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk