Borkai: Csak olimpiai bajnokként is megérdemlem

  • narancs.hu
  • 2023. február 18.

Belpol

Megtisztelőnek tartja jelölését a díszpolgári címre a szexbotránya miatt távozni kényszerült egykori győri polgármester.

A Blikknek és az Új Szó című szlovákiai lapnak is nyilatkozott Borkai Zsolt azzal kapcsolatban, hogy Győrben díszpolgári címre jelölték

Utóbbi lap még csütörtökön érte el Borkai Zsoltot, amikor az Úgytudjuk megírta a jelölés tényét. Borkai akkor annyit mondott, köszöni a jelölést, megtiszteltetésnek érzi. „Győri születésű olimpiai bajnokként a győzelmeimet is mindig a város szülötteként éltem meg, jó volt győrinek lenni. Mert az voltam, az is maradok, amíg élek” – mondta az expolgármester.

A Blikknek bővebben nyilatkozott. 

„Ez nagyon megtisztelő számomra, büszke vagyok rá. A sportpályafutásom, a 13 éves polgármesterségem, a MOB-elnökség és egyéb tevékenységeim minden mozzanata Győr irányába mutatott. Ha nagyképűen is hangzik, azt gondolom, már csak olimpiai bajnokként is megérdemlem a díszpolgári címet. Nekem ez a szeretett városom, győri voltam, vagyok és leszek” – mondta.

A lap közbevetésére, hogy a botránya miatt talán mégsem érdemli meg, nevetett.

Azt mondta, nem reagál az emberek negatív véleményére. Sejti, hogy vannak, akik szerint nincs keresnivalója a jelöltek között, de ő tudja, mennyi mindent tett a városért. Kitért arra is, a legutóbbi önkormányzati választások előtti és utáni egy hónap lenullázta őt.

Már sosem fogja tudni elérni, hogy az emberek szeressék, de nem zavarja, az sem, ha bukott polgármesternek nevezik. 

Beszélt arról, hogy a visszavonulása óta sok mindent helyretett magában, és szerinte az ő esetére különösen igaz az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. 

„Mindig az volt a fontos nekem, hogy a többségnek tegyek jót és tegyem a dolgom, és szerintem a tevékenységemen nem ront az utolsó időszak. De már ezt sem akarom bizonygatni. Ha megkapom a díszpolgári címet, örülni fogok neki, ha nem, nem frusztrál majd, nem bújok magamba, nem török össze, az élet megy tovább”  – mondta a Blikknek Borkai Zsolt.

2019 őszén, az önkormányzati választások kampányában nyilvánosságra hoztak egy videófelvételt, amelyen Borkai Zsolt akkori győri polgármester és egy üzletember szexpartin vesz részt. Borkai akkor videóüzenetben kért bocsánatot a viselkedéséért, részben igaznak, részben manipuláltnak minősítette a felvételt, hangsúlyozta, nem élt tiltott szerekkel, és törvénysértést sem követett el, az útját sem közpénzből finanszírozta.

A választást ismét megnyerte, de utána lemondott. A partiból és a nyilvánosságra hozott felvételből bírósági ügy lett.

Ez a díszpolgári jelölés egy politikai rehabilitációs kísérlet – nyilatkozta a Blikknek Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Valószínűsíti, hogy mielőtt jelölték, egyeztettek Borkaival, vállalja-e a kitüntetést. Kiszelly nem vitatja, hogy az élsportoló, az olimpiai bizottság elnöke és a városvezető is megérdemli a kitüntetést, ám ott van a szexbotrány is, ami alig négy éve történt, ezért nem túl szerencsés ez a jelölés. Ám ha csak a szépre akarnak emlékezni a győri képviselők, megszavazzák. 

Az ismert győri sportolók közül díszpolgári címet kapott Görbicz Anita kézilabdázó, Kammerer Zoltán kajakozó és Verebes József labdarúgóedző is. 2013-ban megkapta a címet Tarsoly Csaba, de miután letartóztatták a Quaestor-botrány miatt, lemondott róla.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk