Elbukott Vágó Gábor népszavazási kezdeményezése, nem lesz referendum az állami vezetők fizetéséről

  • narancs.hu
  • 2017. december 15.

Belpol

A december 24-i szünnap sem mozgatta meg az embereket.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő magánszemélyként nyújtott be népszavazási kérdést, amely így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Az NVB május 2-án megtagadta a hitelesítést, a Kúria azonban július 4-én hitelesítette a kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. Az aláírásgyűjtés július 25-én kezdődött (ekkor részletesen is írtunk a kezdeményezésről), a politikus november 21-én adta le az összegyűjtött íveket.

Az NVB-t a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona arról tájékoztatta hogy Vágó Gábor 18 634 ívet adott le, a kitöltött íveken szereplő aláírások lehetséges maximális száma – jócskán elmaradva a szükséges százezertől – 46 875. Az NVB ezek alapján megállapította,

a népszavazás ügyében az összegyűjtött érvényes aláírások száma százezer alatt maradt.

Vágó Gábor

Vágó Gábor

Fotó: MTI/Marjai János


Mivel Vágó Gábor 366 átvett aláírásgyűjtő ívvel nem tudott elszámolni, az NVB 366 ezer forint bírságot szabott ki rá.

Az NVB azt is megállapította, hogy a Bíró Zoltán által kezdeményezett, december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó népszavazáshoz összegyűjtött aláírások száma sem érte el a százezret. Bíró Zoltán 21 935 ívet adott le, ezeken a lehetséges aláírások maximális száma 70 722. Bíró Zoltán kérdése így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?”

A kezdeményező november 28-án adta le az összegyűjtött aláírásokat. Bíró Zoltán 165 ívvel nem tudott elszámolni, ezért 165 ezer forintos bírságot kapott. A népszavazás kezdeményezője már korábban jelezte, hogy ezért alkotmányjogi panaszt nyújt be. Meggyőződése szerint ugyanis a jelenlegi szabályozás – amely szerint minden le nem adott ív után ezer forint büntetést kell fizetni – szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a népszavazáshoz való jog gyakorlását, mivel sokakat elriaszt attól, hogy közreműködjenek az aláírásgyűjtésben.

(via MTI)


Neked ajánljuk