„Elég volt a lopásból” – Felcsúton tüntettek a korrupció ellen

  • narancs.hu
  • 2017. május 20.

Belpol

A demonstrálók játék pénzt vittek Orbán Viktornak, majd Mészáros Lőrincet is meglátogatták, ahol a felcsúti polgármester pogácsával kínálta a népet.
false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Több százan kiabálták a miniszterelnök háza mellett, hogy „Orbán, takarodj!” azon a korrupcióellenes tüntetésen, amelyet Vágó Gábor és a Kellesz-Korrupcióellenes Szövetség szervezett Felcsútra. A tömeg a Puskás Akadémia és Orbán kertje közötti parkolóban gyülekezett, majd nem sokkal három óra előtt elindultak a miniszterelnök kapujához, ahol többen azt skandálták, hogy „Konzultálni jöttünk” és „Elég volt a lopásból!”.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Vágó Gábor, az esemény szervezője Orbán Viktor háza előtt elmondta: szerinte a miniszterelnök úgy kezeli az országot, mintha a saját tulajdona lenne. A tüntetők játék pénzeket vittek Orbánnak, majd a levegőbe dobták a címleteket, aztán Kovács Gergely, az „ellentüntetést" szervező Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is beszélt, közölte: ő fenntartható korrupciót szeretne, illetve azt, hogy a korrupciót le lehessen írni az adóból, majd nagyjából három órakor elindultak a tüntetők a polgármesteri hivatal és Mészáros Lőrinc háza felé.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A helyiek inkább visszahúzódva figyelték a vonulást, az udvarok üresek voltak, az ablakokban sem lógtak. Próbáltunk több felcsútit is megszólítani, de sokan nem akartak nyilatkozni, aztán egy fiatal elmondta, hogy nincs ellenére a demonstráció, neki sem tetszik a stadion, de nem tudnak mit tenni. Egy idősebb férfi közben azt mondta: nem is tudja, miért tüntetnek náluk az emberek, és ő örül a stadionnak is. Egy fiatal lány szerint a „tüntetés a gusztustalan, nem pedig az, amit Orbán Viktor csinál”, hozzátette: „Én is ugyanezt tenném, megszedném magam, a családom és ennyi. Szerintem te is ezt csinálnád.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Időközben a tüntetők megérkeztek a polgármesteri hivatalhoz, ahol Vágó Gábor beszélt Váradi Andrásról is, aki 2014-ben, az önkormányzati választások előtti napon halt meg máig tisztázatlan körülmények között. Egy perc néma csenddel emlékeztek az alcsútdobozi juhászra.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A hivatal kerítésére valakik – minden bizonnyal a Fidelitas aktivistái – kitűztek egy molinót, amelyen ez állt: „Üdvözöljük a Soros-fiúkat”. A tüntetők elindultak néhány házzal lejjebb, a Mészáros és Mészáros Kft. irodájához.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Közben a 444.hu helyszíni tudósítója megszólított bámészkodó felcsúti önkormányzati képviselőket, akik nem akartak nyilatkozni. A Mészáros és Mészáros Kft. irodája előtt Vágó elmondta: „Valójában Mészáros Lőrinc csak egy pénztáros”, egy stróman. Négy óra előtt tíz perccel a felcsúti polgármester háza felé vették az irányt, közben ezt kiabálták: „Gázszerelőt keresünk!”

Mészáros hatalmas birtokáról pont ma mutattunk légi felvételeket, amelyek idekattintva böngészhetők.

A Mészáros háza felé tartó demonstrálókat elég sok rendőr kísérte. Fő a biztonság!

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Megérkeztek a felcsúti polgármester házához, ahol a Mészáros és Mészáros Kft. alkalmazottai várták az embereket. Készültek ásványvízzel és pogácsával, az egyik tüntető megkérdezte: „Paleós?” Az üvegekben naná, hogy a Vivienvíz termékei vannak, ez Mészáros Lőrinc egyik cége. Vágó Gábor újabb beszédet tartott, arról a cikkünkről is beszélt, amelyben leírtuk, hogy a felcsúti milliárdos Bicskén elkerített egy 45 hektáros területet, amely közepén egy tó található, illetve két luxusház. A tüntetők itt is játék pénzeket dobtak a levegőbe. „Vegyetek még magatoknak valamit” – mondta egy nő, aztán felsöpörték a pénzt. Meglepő, de Mészáros Lőrinc házát láthatóan több rendőr védte, mint Orbán portáját.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Mészáros háza után a kisvasút megállója volt a célpont. Délután ötre oda is értek a vonulók, itt először a Magyar Kétfarkú Kutya Párt akciózott. A párt elnöke a Felcsútra tervezett űrállomásról beszélt, Kovács Gergely elmondta, hogy augusztusra végeznek a beruházással, amely most kezdődött el, hiszen az űrállomás „alapchipjét” pont akkor engedték fel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

A tüntetés menetelős része véget ért, következtek az ellenzéki politikusok, de előbb össze kellett szerelni a színpadot.

Juhász Péter, az Együtt elnöke beszélt először, elmondta, szerinte Rogán Antal bűnöző, és minden olyan fideszes vezető is az, aki kiszolgálja a korrupciós kormánytörekvéseket. Egészen abszurd volt, ahogy Juhász állt a színpadon, és mögötte éppen ott dekkolt az uniós százmilliókból épült kisvasút egyik szerelvénye.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea arról szólt, úgy véli: ez a kormány már 2018-ban is leváltható, majd a gyerekotthonok ügyét feszegette. A fóti gyerekotthont is megemlítette, szerinte a „fóti gyerekvárosra Mészáros Lőrinc rátette a kezét azért, hogy ott egy újabb szállót építsenek”.

Egy újabb társelnök, az LMP-s Hadházy Ákos a hatvanpusztai majorság ügyét fejtegette. Az épületegyüttest a miniszterelnök édesapjának cégétől Mészáros Lőrinc bérli úgy, hogy ott Orbán Viktor családja tartózkodik. „Hiába vannak milliárdjaik, sajtójuk, de mi fogunk nyerni, mert nekünk van igazunk” – közölte.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Orbán Viktor 27 év, Mészáros Lőrinc 10 év – ennyi ideje halmozzák a vagyonukat közpénzből ezek az emberek, de ezekkel a számokkal legközelebb a bíróság előtt fognak szembesülni – mondta Demeter Márta korábbi MSZP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő. Amelyik miniszterelnök zsarolható, Demeter szerint azt azonnal le kell váltani.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Törley Katalin az oktatás folyamatosan csökkenő színvonalára hívta fel a figyelmet és arra, hogy szándékosan butítaná el az embereket a kormány. Végül Horváth András volt NAV-alkalmazott buzdított mindenkit arra, hogy ne féljenek, merjenek kiállni a NER rendszere ellen.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A tüntetés valamivel hat óra után ért véget, addigra már lehet, hogy Orbán Viktor is megérkezett Szlovéniából, hiszen 20 óra 30 perctől a Videoton játszik rangadót a Ferencvárossal Felcsúton. Meg lennénk lepve, ha a miniszterelnök nem ülne majd ott a Pancho Aréna VIP-páholyában.

Figyelmébe ajánljuk