Direkt36: Jóval több a kórházi fertőzés Magyarországon, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Belpol

Az egészségpolitikusok és az állami szervek sem támogatják a nyílt kommunikációt.

A kórházi fertőzések száma évek óta folyamatosan nő Magyarországon, a kórházak legalábbis évről évre egyre több esetet jelentenek – derül ki a Direkt 36 Telexen publikált cikkéből.

2021-ben mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, az esetek csaknem fele halállal végződött, 1400 esetben pedig maguk a kórházak elismerték, hogy a kórházi fertőzés szerepet játszott a betegek halálában. 

Ezek a számok azonban nem fedik teljesen a valóságot, egy részletes európai vizsgálat 2017-ben ugyanis arra jutott, hogy Magyarországon évente több mint 78 ezer kórházi fertőzés történik, ami azt jelenti, hogy a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka – csaknem minden 25. ember – fertőzést kap. Ez az adat többszöröse a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) bejelentett kórházi fertőzéseknek. 

A kórházakban terjedő kórokozók – amelyek tömény fertőtlenítőszerektől sem pusztulnak el, és könnyedén ellenállnak az erős antibiotikumoknak is – nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden kórházában problémát okoz. Csakhogy míg az Egyesült Államokban és Angliában a betegek megnézhetik, hogy a kórházaknál vagy az egyes kórházak fenntartóinál mennyire áll fenn a fertőzés veszélye, Magyarországon erre nincs lehetőség, és a hatóságok már régóta azon az állásponton vannak, hogy ne is legyen. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már 2017-ben kampányt és pert indított a kórházi fertőzéses adatok nyilvánosságáért, ugyanis az ÁNTSZ csak országos statisztikákat tett közzé a helyzetről évente egyszer, azt is a honlapjukon eldugva, ez a gyakorlat pedig azóta sem változott. Asbóth Márton, a TASZ jogásza szerint „az, hogy melyik kórház hogyan teljesít, egyáltalán nem derül ki ezekből az éves jelentésekből.”

Bár a kórházi fertőzéses adatok az NNGYK-hoz futnak be, és ez a hivatal láthatná azt, hogy mely kórházaknál és mely osztályokon jelent problémát a fertőzések visszaszorítása, Dr. Galgóczi Ágnes, az NNGYK Kórházhigiénés és Hatósági Osztályának osztályvezetője nem adott egyértelmű választ a Direkt36 azon kérdésre, készítenek-e hivatalos statisztikát arról, hogy az egyes kórházak hogyan teljesítenek egymáshoz képest ezen a téren. Galgóczi közölte, „nem az NNGYK hatásköre”, ha egy adott kórház küzd a fertőzésekkel, mert az intézmény vezetőinek és fenntartójának a feladata az, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat a fertőzések megelőzéséhez, az NNGYK csak a szakmai ajánlásokat teszi.

Az oknyomozó portál információi szerint a kormányzati tagadás és titkolózás egyik oka lehet, hogy az egészségpolitikusok és az állami szervek azt gondolják, a nyílt kommunikáció pánikot okozhat.

Egy korábban az egészségügyi vezetésben dolgozó forrás szerint ráadásul a tisztifőorvos sem érdekelt abban, hogy „megmutassa a lakosság felé, hogy milyen súlyos a helyzet”, hiszen akkor felmerülne az ő felelőssége is. „A valóság az, hogy a kórházak kevesebb esetet jelentenek, mint amennyi történik, és kevesebb mikrobiológiai vizsgálat történik, mint kellene. Tehát a statisztikákban nem a valóságot látjuk, hanem a jéghegy csúcsát” – mondta a Direkt36 forrása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.