Elfogadták a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvényt

  • narancs.hu
  • 2024. április 30.

Belpol

Európa legmagasabb felhőkarcolója, vár rád Budapest!

134 igen szavazattal 43 nem és 6 tartózkodás ellenében az Országgyűlés  kedden elfogadta azt a törvényt, amely zöld jelzést ad a budapesti mini-Dubaj, vagyis az új rákosrendezői városközpont megépítése előtt. 

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, a tartalma szerint pedig a kormány közbeszerzés és pályáztatás nélkül adja el a területet magánkézbe az Egyesült Arab Emírségekből érkező beruházónak.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket Magyarország biztosítja legalább 800 millió euró (304 milliárd forint) értékben. A rákosrendezői városközpont kedvéért építenek a területen gyalogos és közúti felüljárót,  a rákosrendezői vasúti pálya helyét parkká alakítanák, a kisföldalattit meghosszabbítanák Rákosrendezőig, és ha elkészül a ferihegyi repülőtéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolat létesül a légikikötő és Rákosrendező közt.  Az itt épülő lakásokra öt százalék áfát vetnének ki.

Az Egyesült Arab Emírségek azt vállalja, hogy ötmilliárd eurós (1934,2 milliárd forint) beruházást hajt végre amely a többi közt magában foglalja a rákosrendezői vasútállomás megépítését.  Azt is kikötik, hogy a két ország létrehoz egy olyan bizottságot, amely elősegíti a megvalósulást. 

Az emírségekbeli befektető, az Eagle Hills Properties tulajdonosa, Muhammad Ali al-Abbár üzletember elképzelései szerint ezen a területen épülhet fel Európa legmagasabb felhőkarcolója és egy bevásárlóközpont. A befeketés pontos összege nem ismert, de valószínűleg meghaladja az ötmilliárd eurót.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk