"Kifejezetten kérjük, hogy az egyes, engedélyekkel már nem rendelkező kiadóktól ne vásároljanak"

  • narancs.hu
  • 2019. április 10.

Belpol

Érdekes levelet írt az oktatkási államtitkárság, van, aki szerint burkolt fenyegetésről van szó.

A tankönyvbeszerzés céljára kapott támogatás kizárólag a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő eszközök beszerzésére fordítható, a jogosulatlan felhasználást a Klebelsberg Központ ellenőrizni fogja, ezért kifejezetten kérjük, hogy az egyes, engedélyekkel már nem rendelkező kiadóktól ne vásároljanak, áll a Népszava birtokába került levélben, amit Maruzsa Erika köznevelésért felelős helyettes államtitkár küldött szét a tankerületek igazgatóinak.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete épp pár napja küldött el az iskoláknak egy alternatív tankönyvjegyzéket, amiről a tanárok a szülőkkel együttműködve továbbra is megrendelhetik a köteteket, amiket sokan eddig is használtak. Ezek most amiatt kerültek le a hivatalos jegyzékről, mert nem állami, hanem magánkiadó áll mögöttük. A kormány ugyanis rendeletben tiltotta meg a magánkiadványok engedélyeinek meghosszabbítását, hogy helyzetbe hozza a saját kiadványait.

A TANOSZ alelnöke, Romankovics András szerint a levél burkolt fenyegetés, ugyanis nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely előírná, hogy csak a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő kiadványokat lehetne alkalmazni fejlesztésre a tanítási órán.

Noha az igaz, hogy a tankönyvtámogatást csak a jegyzékben szereplő könyvekre lehet elkölteni. A levélben szereplő mondat megfogalmazása emiatt félreértésekre adhat okot.

A szervezet közleményben is kiállt a szabad tankönyvválasztás mellett.

false

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.