„Elnyomásról nincs szó” – mondja Prőhle Gergely a liberálisok állítólagos kulturális hegemóniájáról

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019.01.30 15:35

Belpol

A Petőfi Irodalmi Múzeum leváltott igazgatója, a kormányzati "kultúrharc" első áldozata szerint politikai beavatkozás kontraproduktív.

Hosszú interjút készítettünk a friss Magyar Narancsban Prőhle Gergellyel, a Habsburg Ottó Alapítvány nemrég kinevezett ügyvezető igazgatójával, a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi igazgatójával.

Szóba került többek között:

  • a PIM-ből történő távozása,
  • a magyar külpolitika,
  • a „kultúrharc”,
  • a Habsburg Ottó Alapítvány,
  • a kormány gyűlöletkampánya,
  • a polgári tábor.
false

 

Fotó: Németh Dániel

Most jöjjön egy részlet arról a kormányzati narratíváról, hogy a jobboldali művészek valóban háttérbe vannak-e szorítva.

„MN: De mondja, tényleg elnyomják a liberálisok a konzervatív művészeket?

PG: Elnyomásról nincs szó, az elmúlt évek költségvetési támogatásainak fényében furcsa lenne ezt állítani. Olyat viszont tapasztaltam a nyugat-európai könyvpiacon, hogy például egy antológiába való bekerülésnek feltétele volt az, hogy valaki az Orbán-rezsimmel szembeálljon.

MN: Ahogy elnézem, egyeseket lassan az őrületbe kerget, hogy bizonyos antológiákból kimaradtak.

PG: Ez a kérdés a piacra jutásról szól, nem csoda, ha mindenféle sértettséget okoz. Egy azonban világos: ezt a helyzetet a harmadik kétharmadra hivatkozva durva politikai eszközökkel megváltoztatni inkább kontraproduktív. Elég sokszor elmondtam, hogy nem szabad a szerzők politikai nézeteiből kiindulni, mert az sok kiváló olvasmánytól fosztana meg minket.”

Nagy Gergely Miklós interjúját Prőhle Gergellyel a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja. A lap csütörtöktől az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk