Előválasztás: a 100 ezer fő körüli részvétel nagy lökést adhatna az ellenzéknek

Belpol

A Momentumnak mindenképp megéri, Karácsony a túlélésért küzd, Gyurcsány talán elszámolta magát.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban arról írunk, hogy váratlanul izgalmassá vált a budapesti ellenzéki előválasztás, miután Karácsony Gergely mellett a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és - a DK támogatásával - Kálmán Olga is bejelentette indulását. A szavazás június 20. és 26. között lesz.

Néhány részlet a cikkből:

„Sokáig szkeptikus voltam az előválasztást illetően – mondja Juhász Attila, a Political Capital munkatársa –, a Karácsony Gergely és Horváth Csaba között rendezett első fordulónak nem sok értelmét láttam, és egy Karácsony–Puzsér párharcból sem igazán profitált volna az ellenzék. Három komoly résztvevővel azonban már kimondottan hasznos eszköz lehet az ellenzék számára az előválasztás. Megoldást jelenthet a pártok önkormányzati választások előtti állandó problémájára, hogy a nyári időszakban nagyon nehéz fenntartani a választók érdeklődését, politikai aktivitását. Aki elmegy az előválasztásra, arról joggal feltételezhetjük, hogy ősszel is az ellenzéki jelöltre szavaz majd.”

false

A januári első előválasztási forduló után 34 ezer megjelentről számoltak be a szervező pártok (az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Szolidaritás mozgalom). Most a 100 ezer fő körüli részvétel nagy eredmény lenne, és lökést adhatna az ellenzéknek, a minimum cél pedig 50 ezer fő, ugyanis ezt jelölték ki érvényességi küszöbként az indulók.

(...)

A három eddig ismertté vált induló és az őket támogató pártok számára igencsak eltérő tétje van az előválasztásnak. Juhász Attila szerint a sikeres EP-választási szereplés után lényegében elkerülhetetlen volt, hogy a Momentum saját jelöltet találjon, ezt „a táboruk is elvárta tőlük”.

(...)

Juhász Attila úgy látja, Kerpel-Fronius indítása akkor is megéri a Momentumnak, ha végül alulmarad. „A pártnak viszonylag kevés felépített politikusa van, most itt egy új arc, aki rá­adásul 52 éves családapaként karakterében eltér a Momentumról alkotott kliséktől. És láthatóan hosszú távra tervez.”

Gyurcsány a Narancsnak: Olga küldött egy sms-t, én pedig visszahívtam

Szinte mindent megtudtunk az elmúlt időszak legnagyobb politikai kavarásáról. A csütörtökön megjelenő friss Magyar Narancsban hosszú interjút olvashatnak Gyurcsány Ferenccel, akivel Kálmán Olga főpolgármester-jelölti bejelentkezése után egy nappal ültünk le beszélgetni. Volt miről! A DK elnökét faggattuk az adott szól jelentőségéről, de hosszan fejtegette nekünk Karácsony Gergely szerinte hiányos politikai karakterét is.

A DK Kálmán Olga támogatásával minden bizonnyal a Momentum lépésére reagált. „Nem engedhették, hogy az EP-választáson relatív győztes ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum építkezzen. Kálmán Olga logikus választás, mert a DK-nál azt akarják, hogy az ő jelöltjük legyen a legérdekesebb, ő generálja a legtöbb hírt, róla szóljon a politika” – mondja Juhász Attila. Míg a Momentum egy tisztes helytállással sem veszítene igazán, Gyurcsányék már jóval többet kockáztatnak Kálmán Olga indításával. „Karácsony kigolyózása – véli egy politikai elemző forrásunk – persze felgyorsíthatja az MSZP DK-s bekebelezését, egy vereség viszont kellemetlen lenne a DK-nak, és kapaszkodót kínálna a szocialistáknak. Szerintem Gyurcsány kicsit elbízta magát, ha azt gondolja, hogy ez sima ügy lesz.”

A teljes cikket a Magyar Narancs 2019. június 13-i lapszámában találja, már kapható az újságárusoknál. Ha előfizetne a lapra, itt megteheti.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.