Elutasította a rendőrség a feljelentést az Erdogan testőrei által megvert férfi ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 12.

Belpol

A török testőrök viselkedése a rendőrség szerint nem sértette meg az általánosan elfogadott társadalmi normákat. 

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt a feljelentést, amit a Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek – írja a 24.hu.

Mint arról a Magyar Narancs beszámolt, augusztus 20-án a Terrorelhárítási Központnak (TEK) és a magyar rendőrségnek kellett közbeavatkoznia és kimenekítenie azt a férfit, akire Recep Tayyip Erdogan emberei szálltak rá, miután a férfi bemutatott a török elnök konvojának és azt kiáltotta, hogy "Mocskos gyilkosok!"

Az üggyel kapcsolatban az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan tett fel írásban kérdéseket Polt Péter legfőbb ügyésznek, amit ő feljelentésként értékelt. A rendőrség a garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta, de a 24.hu információja szerint néhány nap alatt elutasította a feljelentést.

A BRFK határozata szerint az, hogy a török államfő testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt, nem közvádas bűncselekmény.

A rendőrség nem cáfolta az MSZP-s politikus által ismertetett tényállást, azt írták, egy ellenzéki aktivista bemutatott a török államfőnek, Erdogan biztonsága emiatt nem került veszélybe. A török testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki „szorult helyzetéből”.

A határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”. Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik, ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor – olvasható a határozatban, amely hozzáteszi azt is, hogy a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

Tóth Bertalan a lapnak azt nyilatkozta, hogy egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. "Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát" – mondta. Szerinte innen már csak egy lépés, hogy következmények nélkül bántalmazzanak embereket például azért, mert a kormány politikájával ellentétes véleményt fogalmaznak meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk