Kele János: Az LMP ma Ungár Péter vezetésével társutas és élősködő párt

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 12.

Belpol

"Pénz a NER-től, pozíció az ellenzéktől – ez az LMP-modell" – ezzel reagált a Momentum elnökségi tagja Ungár interjújára a villaügyben.  

Tovább folytatódik a balhé Orbán Viktor nyaralása és Ungár Péter LMP-frakcióvezet-társelnök érintettségével kapcsolatban. 

Mint arról beszámoltunk, egy videó nyomán kiderült, hogy Orbán Viktor Ungár Péter nővérének, Ungár Annának abbáziai villájában nyaralt, erről Schmidt Mária, Ungár Péter édesanyja a kötcsei piknikre érkezve azt mondta, 30 éve összejárnak a miniszterelnökkel, és most is csak vendégségben volt náluk. 

Ungár Anna a NER-megbízásokat kapó és kedvezményesen adózó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. igazgatóságának elnöke, a cégben viszont elhunyt édesapja utáni öröksége révén részesedése van Ungár Péternek is.

Ungárral kapcsolatban emiatt rendszeresen felmerül, hogy ellenzéki politikusként mennyire tud hiteles lenni, ha egyébként ő maga is komoly anyagi előnyöket élvez a NER működéséből a céges tulajdonrésze miatt. Ungár például résztulajdonosként volt jelen akkor is, amikor a cég megvette a Figyelő című lapot, majd szétverte a független szerkesztőséget és kormányszócsővé silányították a lapot, akkor is azt állította, hogy erre nem volt ráhatása, és hogy szerinte ez nem jelent problémát.  

Ungár Orbán Viktor nyaralásával kapcsolatban közölte, hogy szerinte inkább ki kellett volna vennie egy szállodai szobát, hétfő este pedig a Gulyás Márton vezette Partizán műsorának vendégeként beszélt arról, hogy Orbán az édesanyjának, Schmidt Máriának volt vendége a villában, és neki erre nem volt ráhatása. 

Ungár azt is elmondta, ő is volt már ugyanabban a villában, ahol most Orbán, de nem ugyanakkor, a családjának pedig valóban számtalanszor vendége volt már a miniszterelnök. Ungár szerint amúgy az LMP EP-kampányát akarják lejáratni a villaüggyel (Ungár ugyanis az LMP EP-listavezetője), a Momentum pedig politikai ügyet akar csinálni belőle. 

A korrupcióval, a BIF-nek juttatott kedvezményes állami hitelekkel, a BIF állami segédlettel történő gazdagodásáról szóló kérdéseket Ungár rendre azzal hárította el, hogy nem foglalkozik a cég ügyeivel, viszont azt is közölte, hogy a cég nem korrupcióval és a NER segítségével nőtt nagyra – szerinte az árbevételnek mindössze 10 százaléka származik állami megrendelésekből –, hanem az apjának és a nővérének a tehetségével.

"Van tulajdonrészem, és ha nem felelek meg a tulajdonrészem kezelésével a morális mércédnek, akkor sajnos így jártunk"

– közölte Ungár, aki arra is hivatkozott, hogy a vagyonnyilatkozati szabályoknak megfelelően országgyűlési képviselőként egyébként is mindig bevallja a vagyonát. 

Kele János, a Momentum elnökségi tagja, aki korábban már kritizálta Ungárt a villaügy apropóján, erre ismét hosszú posztban ment neki az LMP vezetőjének. A partizános interjúval kapcsolatban azt írta, Ungár "minden pórusából süt, süvít" "az elkényeztetett, címeres pólyába született milliárdosgyerekekre jellemző fennhéjázó gőg, a mély intellektuális megvetés és lenézés", és Kele szerint Ungár Orbánhoz hasonlóan nem beszélt a lényegről és magát állította be áldozatnak.

"Nincs válasza a félmilliárdos osztalékra, nincs válasza arra, miért kap a cége – amelyből esze ágában sincs kiszállni – adómentességet és illetékkedvezményt az államtól. Nincs megnyugtató, komolyan vehető magyarázata arra, hogyan lehet valaki 'ellenzéki' pártvezér úgy, hogy jövedelme tekintélyes része a NER-től függ, a hatalom jóindulatán és támogatásán áll, vagy bukik. Vagy higgyük el, hogy abban az országban, ahol sportriportereket rúgnak ki egy rosszul elhelyezett lájk miatt, Orbán Viktor szemet huny egy 'ellenzéki' vezető milliárdos osztaléka, állami megrendelései, adókedvezményei fölött?" – veti fel a kérdést Kele János, aki keményen fogalmaz az LMP-vel kapcsolatban is:

"Az LMP az ő vezetésével ma: társutas és élősködő párt.

Társutas, mert vezetője jövedelme és vagyona összenőtt, összemosódott a rezsim gazdasági holdudvarával, és mert – talán éppen emiatt – ma már maga sem tagadja, hogy nincs baja a rendszer lényegével, hogy kiegyezett annak keretrendszerével. És élősködő, mert bár Ungár minden második mondata a borzalmas ellenzék kibírhatatlanságáról szól, saját szavazók híján politikai pozíciót, sarzsit, posztot, kvártélyt kizárólag a többi – szerinte borzalmas – ellenzéki párt hátára fölpkapaszkodva remélhet.

Pénz a NER-től, pozíció az ellenzéktől – ez az LMP-modell"

– foglalja össze a Momentum politikusa. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.