Nem létezik többé dr. Schmitt Pál

Elvették az államfő doktoriját

  • narancs.hu
  • 2012. március 29.

Belpol

A Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta doktori címétől az államfőt.

Elvették Schmitt Pál doktori címét – a döntést a Semmelweis Egyetem szenátusa 33:4 arányú elsöprő többsége hozta meg. Tulassay Tivadar rektor indoklása szerint a szenátus a Magyar Tudományos Akadémia Tudományetikai kódexét tartja magára nézve kötelezőnek, amely a jogszabályok betartása mellett a magas szintű, önálló tudományos munkát tekinti elengedhetetlennek. „Az egyetem ennek szellemében elítéli a normák megsértését, és szankcionálja őket” – mondta a rektor a hvg.hu tudósítása szerint.

Reggeltől tanácskoztak

Csütörtök reggel ült össze a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa, és a tagok elsöprő (16:2) arányban úgy döntöttek, kezdeményezik Schmitt Pál doktori címének visszavonását. Mindezt Tulassay Tivadar, az egyetem rektora hozta nyilvánosságra, aki két nappal korábban elküldte a Schmitt doktoriját vizsgáló tényfeltáró bizottság jelentését Réthelyi Miklósnak, ám a nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte azt, illetékesség hiányára hivatkozva

Az eseményre gyorsan reagált a Professzorok Batthyány Köre: a korábban Schmittet hevesen védelmező társaság elnökségének csütörtöki nyilatkozata értelmében az államfő doktori dolgozata nem felelt meg a tudományetikai normáknak. Legfrissebb véleményük szerint az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt.

A Schmitt Pál kisdoktori dolgozatát vizsgáló bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az államfő doktorija tartalmaz ugyan szövegazonosságot, ám formailag megfelelt a Testnevelési Egyetem akkori gyakorlatának. A jelentés szerint a szakmai hibát az egyetem követte el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. Ugyanakkor a bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött a jelentéshez, amely szerint vissza lehetne vonni Schmitt doktori címét. A jelentés hatalmas felhördülést váltott ki tudományos körökben: lemondott habitált professzori címéről Váradi András, az MTA biokémikus doktora, miközben több egyetemi oktató bejelentette, hogy az ügy tisztázásáig nem vállalja szakdolgozati vagy doktori disszertáció bírálatát.

Nyomasztó schmitti örökség című írásunkat lásd itt.

Figyelmébe ajánljuk