Enyhítene a „bosszútörvényen” a kormány, de így sem lesz benne sok köszönet

  • narancs.hu
  • 2023. április 26.

Belpol

A privát laptopokba már nem akar benézni az állam.

Lényegi elmozdulás nem történt, de egy-két apróságban meghátrál a Pintér Sándor-féle belügyminisztérium a pedagógusi státusztörvénnyel kapcsolatban. Az érdekképviseletek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azt a jelenlegi formában sem tudja elfogadni – írja a Népszava.

A PSZ és a PDSZ képviselői kedden egyeztettek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral, azután, hogy a rendőrök könnygázt is bevetettek a kordonbontók és a tüntetők ellen a Karmelita kolostornál. Maruzsának a dologról egyébként nem volt véleménye: ami ott történt, az szerinte egy politikai indíttatású akció volt, néhány diák ellenzéki képviselőkkel együtt kezdett kordonbontásba.

A státusztörvény egyik vitás pontja, a pedagógusok „átvezénylésének” kérdése továbbra is benne van a tervezetben. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet beszámolója szerint ezen annyit változtatna a kormány, hogy előírnák: amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne „átvezényelhető”.

„Emellett kivették a tervezetből azt is, hogy a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik; ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Az is kikerült, hogy tanársztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diá­kokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni az intézmények élére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk