Eszter egészséges transzneműként ment vért adni, de nem engedték

  • narancs.hu
  • 2020. április 15.

Belpol

"Megjelöltek, hogy ne vegyenek le tőlem vért többé" - mondja.

Berencsi Eszter véradással szeretett volna segíteni, egészséges, semmilyen kockázati kritériumba nem esik bele. Ezt hematológiai szakvéleménnyel is tudja bizonyítani, írta le, miután nem engedték vért adni, transzneműként. Történetéről a 24.hu számolt be.

Eszter direkt Budapestre utazott vért adni: "Az »én fajtám« ott tudja ezt a legkisebb megalázás nélkül megtenni. Nemem és nevem átírásánál már megjártuk a megalázó procedúrát, s vért is adtam Nőként" - írta.

Elmondása szerint tavaly még csak írásban kellett büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenteni, hogy nem volt soha senkivel nemi kapcsolatom. Most már ez sem volt elegendő, állítása szerint ugyanis  engedték vért adni „a recipiensek biztonságára hivatkozva”.

„Tegnap megjelöltek az ovsz adatbázisában, hogy ne vegyenek le Tőlem vért többé. Megjelöltek, mint valami nem is tudom micsodát. Mostantól jegyzik, hogy »mi vagyok«” – írta, hozzátéve, hogy a „hangjára és az állapotára” is megjegyzéseket tettek.

Berencsi Eszter videójában tiltakozik a 33-a paragrafus ellen is, amely megtiltja Magyarországon a transzneműeknek a nemük bevezetését a személyi igazolványba.

Neked ajánljuk