Most mindenki megkapja a diplomáját nyelvvizsga nélkül

  • narancs.hu
  • 2020. április 15.

Belpol

A végzés évétől függetlenül. És a mesterszakos felvételihez sem kell idén a nyelvvizsga. A HÖOK kérdésére közölt részleteket a felsőoktatási tárca.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kért felvilágosítást a felsőoktatási tárcától arra vonatkozóan kiket érint pontosan a nyelvvizsga nélkül átvehető diplomákról szóló rendelkezés.

A HÖOK közleménye szerint megkapták a válaszokat, hogy pontosan mely végzettekre és diplomákra vonatkozik a nyelvvizsgamentesség. A válaszok szerint:

  • Minden egyetemi (/főiskolai) diplomára vonatkozik a rendelkezés, függetlenül attól, hogy alap, vagy mesterszakos diplomáról van szó;
  • minden diplomára függetlenül a végzés idejétől, egyetemtől, szaktól;
  • a felsőoktatási szakképzés (FSZ/FOSZK) oklevelekre is;
  • valahány nyelvvizsgára függetlenül attól, hogy hány nyelvvizsgát írnak elő a felsőoktatási jogszabályok az adott szakra, és függetlenül attól, hogy 1, vagy akár több nyelvvizsga hiányzik;
  • továbbá mindazokra, akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesznek, és abszolválnak.


A közlemény szerint idén a mesterfelvételi eljárásokra sem nézik majd a nyelvvizsga követelményeket.

Az így megszerzett diplomák átvételének módjáról azonban még nincs információ, nyilvn az lenne a cél, hoyg ne rohamozzák meg az emberek a tanulmányi osztályokat. Az átvétel részleteiről az intézmények értesíteni az érintetteket - teszik hozzá.

HÖOK - Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

Kedves Hallgatótársaink! Az alábbi részleteket erősítette meg szám... unkra a felsőoktatási tárca a nyelvvizsga hiányában átvehető diplomákról. A rendelkezés vonatkozik: valamennyi egyetemi (/főiskolai) diplomára függetlenül attól, hogy alap, vagy mesterszakos diplomáról van szó; minden diplomára függetlenül a végzés idejétől, egyetemtől, szaktól; a felsőoktatási szakképzés (FSZ/FOSZK) oklevelekre is; valahány nyelvvizsgára függetlenül attól, hogy hány nyelvvizsgát írnak elő a felsőoktatási jogszabályok az adott szakra, és függetlenül attól, hogy 1, vagy akár több nyelvvizsga hiányzik; továbbá mindazokra, akik 2020.

Figyelmébe ajánljuk