„A kórházak tartsák be Kásler rendelkezéseit” - Müller szerint szükség van az ágyak felszabadítására

 • BM
 • 2020. április 15.

Belpol

Az országos tisztifőorvos megértést kért azoktól, akiknek a hozzátartozóit hazaküldik a kórházakból.

1572 főre növekedett a fertőzöttek, 134 főre pedig a halálesetek száma. Az elhunytak között vannak fiatalok is, akik krónikus betegségben szenvedtek, de 192 gyógyultan távozhattak a kórházakból. A laborvizsgálatok száma 37 000 főlé emelkedett – ismertette az adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

A Pesti úti idősotthonban a vizsgálat még folyamatban van, de azt is lehet tudni, hogy a járvány több ilyen intézményben is felütötte a fejét. A 10-20, valamint a több száz férőhelyes intézményekben is ellenőriznek, először azokban, ahol többen vannak.

Mi lesz a hazaküldött betegekkel?

Müller Cecília beszélt arról a kormányzati rendelkezésről is, amely előírja, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. A tisztifőrovos azt mondta, a kórházakban kiegészítő felkészülés zajlik, hogy a szükséges ágyszám, az egészségügyi személyzet, lélegeztetőgép rendelkezésre álljon, ha a fertőzési hullám tetőzik.

Müller arra kéri az intézményeket, hogy tartsák be Kásler Miklós ágyfelszabadításra vonatkozó rendelkezéseit, mert így lehet elkerülni, hogy ne szakadjon rá az ellátórendszerre a betegek tömege. (Mint ismeretes Kásler kirúgta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, Cserháti Pétert, mert ennek a kérésének nem tett eleget, továbbá leváltotta Csernavölgyi Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházvezetőjét is hasonló okokból.)

Az országos tisztifőorvos megértést kért azoktól, akiknek a hozzátartozóit hazaküldik a kórházakból. Ha egy megyén belül több intézmény van, akkor azok közösen gondolkodjanak a megoldásokon.

„Ha nem tudjuk hazaküldeni a beteget, tegyük le a kapu elé, az utcára?"

A közfinanszírozott kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírus fertőzötteknek, így krónikus belgyógyászati osztályokat is kiürítenek. De hová teszik az idős, ágyban fekvő betegeket? „Csütörtökön délben tudtuk meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ahogy sok más budapesti kórháznak is - mondta érdeklődésünkre egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk.

Kis Róbert rendőr alezredes elmondta, tegnap 10 millió sebészi szájmaszk, 9 millió liter fertőtlenítő folyadék, 24 600 izolációs köpeny érkezett. Az iráni állampolgárok közül 11-et már hazaküldtek, 8-an közülük önkéntesen távoztak, 3 főt viszont kitoloncoltak. Április 23-án további 3 iráni állampolgár hagyja el az országot.

13 360 házi karantént rendeltek el, a rendőrség 206 458 ellenőrzést hajtott végre. A Liszt Ferenc repülőtéren egy fővel szemben kellett rendőri intézkedést végrehajtani. Budapest térségében 385 intézkedés történt, amiből 231 figyelmeztetéssel, 75 helyszíni bírsággal, valamint 79 szabálysértési feljelentéssel végződött.

Az operatív törzs szokás szerint újságírói kérdésekre is válaszolt,

 • Ha átesünk a tetőzésen, akkor körülbelül olyan ritmusban fog csökkenni a megbetegedések száma, ahogyan emelkedett a tetőzést megelőzően.
 • Minden korosztályból regisztráltak gyógyultakat.
 • Az orvosok intenzív ellátásra vonatkozó felkészítése távoktatásban zajlik.
 • Fontos, hogy az emberek együttműködjenek a hatóságokkal. Azokat a felületeket, amelyeket naponta megfognak (kilincs, nyomógomb), a társasházak fertőtlenítsék, ahogyan a padlózatot, lépcsőt is hipós vízzel.
 • Magyarországon a mortalitás mértéke nem kiugróan magas.
 • Azok, akik kórházba kerülnek, vihetnek magukkal személyes tárgyakat, például informatikai eszközöket. Erre vonatkozóan nincs különösebb korlátozás.
 • A kesztyűket fertőtleníteni kell, különben ugyanolyan, mintha nem mosnánk kezet.
 • Jogszerűen járnak el a polgármesterek, amikor a piacokon látogatási idősávot állítanak fel a 65 év felettiek számára.
 • A daganatos betegségben szenvedők életmentő műtéteit nem halaszthatja el az orvos.
 • Nem állt le a véradás lehetősége a járvány miatt.

Az utóbbi napokban az operatív törzs még annál is kevesebb, független médiumoktól kapott kérdésre válaszol, mint eddig, jellemzően a Fidesz-közeli orgánumokat részesítik előnyben, ahonnan alig kapnak kellemetlen kérdéseket. A Narancs.hu is feltett az elmúlt napokban számos kérdést az operatív törzsnek, de nem kap válaszokat.

Figyelmébe ajánljuk