„Ez a mi ünnepségünk!” – Dulakodás, buzizás, zsidózás a Nemzeti Múzeum előtt

Belpol

Tüntetők zavarták meg a március 15-i állami ünnepséget a Nemzeti Múzeumnál. Orbán Viktor beszéde előtt lökdösődés, anyázás és egy felszakadt száj színesítette a programot.

A némiképp kihaltnak tűnő, bezárt városban gyűlt ünnepre a főváros a Múzeum körúton. A hermetikusan lezárt Nemzeti Múzeumot és környékét a Kiskörút felől csupán gyalogosan vagy biciklivel, esetleg a gyerekeknek kismotorral lehetett megközelíteni. Még a metró sem állt meg az Astorián – ilyet a város legutóbb Angela Merkel vagy az időközben eltűnt Putyin feltűnésekor látott.

Már fél tíztől elkezdtek szállingózni a március 15-i műsorra, valamint az Orbán Viktor beszédére kíváncsi  magyar emberek, akik között ezúttal a ki nem hirdetett verseny nem az lehetett, kinek van szebb, hanem az, hogy kinek van nagyobb kokárdája. Volt, akinek a fél mellkasát díszítette, míg a leghelyesebb mégiscsak a gyerekek rajzolt szimbóluma volt. Ám a korán kelők, buzgók reménye, ha hamarabb érkeznek, jobb helyről nézhetik majd a show-t, nem igazolódott be, mert a Nemzeti Múzeum kertjébe, sőt az előtte lévő útra, a betonos placcra sem lehetett ám akárkinek odajutnia, kordonok választották el a kiválasztottakat a többi kíváncsi embertől. Így csupán a karszalaggal rendelkező meghívottak nézhették premier plánból az ünnepséget (meg persze az otthon, a tévéképernyő előtt ülők), de a szervezők gondoskodtak róla, hogy azért méretes kivetítőkön az is megcsodálhassa a látnivalót, aki egyébként szabad szemmel nem látott el addig.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A múzeum oszlopaira kifeszített „Tiszteletet a bátraknak” felirat alatt először a Honvéd Férfikar énekelt, majd kezdetét vette a várva várt műsor.

S miközben már szép számmal gyülekeztek az érdeklődők – sok idős ember gyerekkel, kevés fiatal –, addig a múzeum kerítésén kívül rekedt ünneplők között megjelent egy kis létszámú ellentüntető csoport, akiket a tüntetésekre járók akár már arcról is jól ismerhetnek, persze a hivatalos állami ünnepségre zarándoklók valószínűleg nem azok, akik hétről hétre a különböző demonstrációkon az „Orbán, takarodj!” jelmondatot kiabálják ritmusra.

Tuareg

Tuareg

Fotó: Sióréti Gábor

A békésen érkező – elmondásuk szerint csupán ellenvéleményüket kifejezni kívánó – tüntetőket nem épp felebaráti szeretettel fogadta a műsorozó ünnepi tömeg. Konkrétan ütötték-vágták egyik-másik tagjukat, s a lökdösődés, rángatás nem várt indulatokat szabadított el. A magukat fennszóval kulturált embereknek tituláló ünneplők már-már ijesztő módon – szinte habzó szájjal – ordítottak a demonstrálókkal, akik kezdetben csak táblákat tartottak maguk előtt, sípot vagy műanyag kürtöt fújtak, majd csak az atrocitást követően kezdték el a jól ismert rigmusaikat hangosan kántálni. Az összeszólalkozás során Tuareg és az ellentüntetők kaptak hideget-meleget – persze őket sem kellett félteni. A nemtetszésüket durván kifejező ünneplők nyilván provokációként élték meg a tüntetők megjelenését, az állami ünnepségre hivatkozva akarták elküldeni a demonstrálókat, néhányan még azt a bátorságot is vették maguknak, hogy kisajátítsák a rendezvényt: „Semmi keresnivalójuk itt. Ez a mi ünnepségünk.”

false

 

Fotó: MTI

Hiába mondták a demonstrálók, hogy ez egy állami ünnepség, nem pedig pártrendezvény, a felbőszített orbánisták egyike-másika, miközben hazaárulónak, buzinak vagy zsidónak nevezte az ellentüntetőket, a biztonsági emberek jelenlétét hiányolták.

„Mocskos banda! Menjen az EU-s zászlójával a picsába!”

De nem kellett sokáig a közbeavatkozásra sem várni, a rendezvényt biztosító valtonosok szép lassan kiszorították a tüntetőket a tömegből, bár, hogy erre milyen joguk volt, az egy létező kérdés, hiszen a rendőrök csak később, már méterekkel arrébb avatkoztak közbe.

false

 

Fotó: MTI

A múzeum kerítésétől kicsit arrébb egy másik kis csapat is azt kiabálta, hogy „Demokráciát!”, meg hogy „Orbán, takarodj!”, vagy miközben a múzeum lépcsőjén épp a Nemzeti dalt szavalta valaki érdekesen, a „Rabok tovább nem leszünk” résznél jó hangosan segítettek a verselőnek. A rendőrök megpróbálták az Astoria felé terelni a nemtetszésüket kifejezőket, ám Tuareg csapata ebben nem volt partner, és a kiszorítósdi elleni fellépés helyett fogták magukat, és leültek az aszfaltra.

false

 

Fotó: MTI

Eközben mellettük táblás tüntetők jelentek meg, akik csendesen hívták fel a rendszer problematikus részeire a figyelmet. Transzparenseiken az állt, hogy Vlagyimir Putyin Honvédelmi Szakközépiskola, Matolcsy György Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Vida Ildikó Kéttannyelvű Gimnázium vagy Selmeczi Gabriella Kommunikációs Főiskola, nos, ezekkel az elnevezésekkel csak óvatosan, hisz’ még ötletet is adhatnak a kormánynak, ha megint kedvük támad ezt-azt átnevezni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Mindeközben Tarlós István megtartotta történelmi tudnivalókat hasznosítani igyekvő beszédét, s Orbán Viktor lépett a múzeum lépcsőjén a mikrofon elé, a tüntetők már nem a mindenképpen látni akaró tömeg közepén, hanem az ünneplők sorainak szélén tették hozzá saját részüket az állami rendezvényhez, szólt az „Európa!” és a „Mocskos Fidesz!”, meg persze az „Orbán, takarodj!”.

Figyelmébe ajánljuk