Ez gyorsan ment: máris felfüggesztette Czeglédy Csaba mentelmi jogát az NVB

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 02., 17:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Polt Péter délelőtt indítványozta, és már meg is hozták a döntést.

Felfüggesztette Czeglédy Csaba független képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Az ülésen 4-en szavaztak a felfüggesztésre, 2-en ellene.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele csütörtökön vált jogerőssé. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Polt Péter kezdeményezi Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését

Így tudnák folytatni a büntetőeljárást. „Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a mai napon indítványozta a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél dr. Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését” – fogalmaz a Legfőbb Ügyészség ma délelőtti közleménye. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség felügyel.

Az NVB pénteki ülésén azért függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az ülésen Czeglédy Csaba is szót kapott. Úgy érvelt, alapjoga a választáson indulni, és a szombathelyi választópolgároknak joguk van őt választani, ezeknek a jogoknak az érvényesülését nem akadályozhatja a büntetőeljárás. Mint mondta, nem lehet kétséges, hogy újra kényszerintézkedés alá helyezik, és az NVB-nek mérlegelnie kell, hogy ezzel akadályozzák majd őt a választáson való részvételben.

A jelölt azt kérte a bizottságtól, mentelmi jogát a magasabb társadalmi érdekre - a választási eljárás zavartalan folytatására - tekintettel ne függessze fel, illetve ha a felfüggesztés mellett dönt, akkor mutasson rá, hogy a mentelmi jog felfüggesztése nem hozzájárulás az újabb  kényszerintézkedéshez. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem kívánja akadályozni a büntetőeljárás lefolytatását.

A vitában az egyik nemmel szavazó NVB-tag, Fábián Adrián kifejtette, ha felfüggesztik Czeglédy Csaba mentelmi jogát, akkor akár napokon belül visszakerülhet a büntetés-végrehajtási intézetbe, és ezzel "gyökeresen megváltozik" a jelölti státusza, hiszen onnan nem fog tudni klasszikus kampánytevékenységet folytatni, nem veheti ki a részét a választási küzdelemből.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 02., 17:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Geoda
  2018. március 03., szombat 12:53
  Finkelstein halála óta egyre halmozzák a fijjug a kommunikációs bakikat
  http://endresy.blogspot.hu/2018/03/czegledy-ongol-fideszben.html
 2. 3
  rozsaimi
  2018. március 03., szombat 03:54
  Amit a felcsúti szélhámos csinàl azt lassan Erdogan is respectàlni fogja,de egyik se fog USA-ba utazni ebben az életben..
 3. 2
  rworse
  2018. március 02., péntek 21:14
  Hozzáteendő, hogy persze cifra koncepciós per (mármint egyelőre nyomozás) folyik ellene, tehát azok sokkal-sokkal nagyobb szemetek, akik az ügy koncepciós részét gyártják - és rémhírterjesztik.
 4. 1
  rworse
  2018. március 02., péntek 20:55
  Ez valóban furcsán gyorsan ment. De egyetértek vele, ne variáljon már ez a ****. És mivel úgyis megvonták a mentelmi jogát, akkor remélem, hogy nem fog ökörködni a választáson indulással. Húzzon a fenébe.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra