Fabinyi Tamás: Egy magát kereszténynek valló politikusnak még inkább tilos a lopás, a sikkasztás

  • narancs.hu
  • 2023. április 10.

Belpol

Az evangelikus püspök szerint nem a kereszténydemokráciával van a probléma, hanem a politikai kereszténységgel. 

Csak akkor hiteles az istentiszteletünk, ha a zsarnokság ellen felemeljük a szavunkat. A semlegesség hangoztatása nem ezt az értékrendet követi – mondta Fabinyi Tamás evangelikus püspök a Magyar Hangnak, amikor arról kérdezték, lehet-e semlegesnek maradni az orosz-ukrán háború ügyében. A lap interjúját a hvg.hu szemlézte. 

Fabinyi szerint nem a kereszténydemokráciával van a probléma, hanem a politikai kereszténységgel. Ez alatt azt érti,

„amikor valaki a kereszténységre hivatkozva, azt felhasználva fogalmaz meg politikai üzeneteket. Vagy amikor valaki a szószékről prédikálva pártpolitikai üzeneteket fogalmaz meg”.

 
Fabinyi Tamás evangélikus püspök beszédet mond a Keresztény-Zsidó Társaság (KZST) megalakulásának 25. és Eötvös Károly, a tiszaeszlári perben rituális gyilkossággal megvádolt zsidó emberek védőügyvédje halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Holokauszt Emlékközpontban 2016. május 12-én.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Úgy véli egy politikusnak nem kellene a Bibliával vagy a Tízparancsolattal példálózni, mert az csak a hívó keresztények számára parancsértékű. Viszont „egy magát kereszténynek valló politikusnak még inkább tilos a lopás, a sikkasztás, feleségének megcsalása, mint a többieknek”. 

A püspök örömtelinek tartja, ahogyan a kormány a család- vagy a nemzetpolitikával foglalkozik, viszont például az iskolai hitoktatás kötelezővé tételével azt sikerült elérni, hogy kevesebb fiatal jár templomba. „Akkor tapasztalok furcsaságokat, amikor év végén az egyházi beruházásokra nyújtott egyedi támogatások listáját tekintem át. Látok kivételezetteket, mi finoman szólva nem vagyunk közöttünk” - tette hozzá. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk