Farkas Flórián egykori szövetségese lehet az új madridi nagykövet

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Belpol

Madridi nagykövetté nevezhetik ki Odrobina Lászlót, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két éve kirúgott helyettes államtitkárát – értesült a 24.hu.

A katolikus hittan, valamint francia-latin szakos tanár Odrobina László, aki a Lateráni Egyetemen patrisztikából szerzett doktori fokozatot, az előző ciklusban a szakképzési és felnőttképzési pénzek felelőse volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, mígnem Varga Mihály miniszter javaslatára 2017 januárjában indoklás nélkül felmentették. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője ellen, éppen a felmentés előtt indult hatósági vizsgálat, mert jogosulatlanul vettek fel olyan, európai uniós forrásból származó pénzeket, amelyekre Odrobina Lászlóval kötöttek szerződést.

Történt mindez azután, hogy Farkas Flórián, a Fidesz volt romaügyi miniszterelnöki biztosáról 2015-ben kiderült, hogy a foglalkoztatási szövetkezetek kiépítésére kapott másfél milliárd forintos EU-támogatást a kamuköltések miatt vissza kell fizetni Brüsszelnek. Odrobina ezt követően kötött több mint húsz roma önkormányzati képviselővel, valamint azok családtagjaival kötött szerződést az Út a szakmaválasztáshoz nevű EU-s program keretében. A „roma mentorok” több hónapon át havi 300 ezer forint feletti díjazásban részesültek. A szerződések nyilvánosságra kerülése után nyomozás indult az ügyben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya Odrobina nagyköveti kinevezését sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó lapnak. De azt elárulták, hogy Magyarország madridi nagykövete csak olyan személy lehet, aki kiválóan beszél spanyolul. Odrobinánál a 24.hu információi szerint ez hibádzik, ezért jelenleg kijelölt nagyköveti státuszban készül a madridi váltásra. A kijelölt nagykövet még nem kap fizetést, viszont lehetősége van arra, hogy felkészüljön a leendő állomáshelyével kapcsolatos követelmények, például a nyelvtudás teljesítésére.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.