Februártól Pest megyében is bevezetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert

  • narancs.hu
  • 2024. január 18.

Belpol

11 ügyeleti pont marad, ahol egész éjszaka lesz ellátás, gyermekorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz.

Pest megyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer februártól, a több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz – írja az rtl.hu.

A pomázi háziorvosi ügyelet például eddig 42 ezer ember ellátásáért felelt, ide jöttek a környező településekről is, többek között Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról, februártól ez a lehetőség azonban megszűnik, pedig a polgármester szerint egy régóta és jól működő rendszerről volt szó.

Jövő hónaptól, ha valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell mennie, gyermek háziorvosi ügyelet pedig csak 40 kilométerre, Vácon lesz.

Az 1,3 milliós Pest megyében egyébként összesen 3 városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden. Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott felnőtt háziorvos tudja csak ellátni őket. Az 51 felnőtt háziorvosi ügyeleti pontból mindössze 11 marad, ami éjjel is elérhető lesz, az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint nem csak ez a gond, mivel gyakori, hogy a sürgősségi ellátáshoz is az éppen ügyelő háziorvost küldik ki a mentőorvos helyett. Keczéry Attila szerinte a kamara kérésére a mentőszolgálat oktatást is tart majd a háziorvosoknak.

Az ügyeleti ellátás februártól Fejér megyében is megváltozik. Az átszervezésével kapcsolatban a mentőszolgálat Híradó megkeresésére azt írta: „az eddiginél jobb rendszert építenek”, vagyis szerintük február 1-től javulás lesz tapasztalható az ellátás színvonalában és a hozzáférésben is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk