Felfüggesztették a magánóvodák állami támogatásának harmadát

  • narancs.hu
  • 2021. július 9.

Belpol

Közel 150 intézményt érint a "büntetés", pedig nemrég még Kásler dicsérte őket.

Közel 150 magánóvoda kapott levelet a napokban az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ), miszerint a költségvetésből nyújtott állami támogatásuk 30 százalékának folyósítását felfüggesztik - írja a 24.hu.

A lap információi szerint az ÁSZ a levélben „rendeltetésellenes pénzfelhasználás veszélyére” hivatkozva kérte a támogatás felfüggesztését a Magyar Államkincstártól.

Az ÁSZ ugyan külön tájékoztatást nem adott a lap kérdéseire, de ahogy írják, Horváth Bálint szóvivő több oldalas leveléből az derült ki, hogy az ellenőrzés széles kört, a köznevelési és szociális intézmények fenntartóit érinti. Az nem világos, hogy konkrétan milyen szabálytalanságok miatt rendelték el a támogatás visszatartását; a szóvivő arra hivatkozott, hogy mivel folyamatban lévő ellenőrzésekről van szó, konkrét megállapításokról nem adhatnak bővebb tájékoztatást. A szóvivói levélben az is szerepelt, az a cél, hogy az érintettek a lehető leggyorsabban megszüntessék a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat, pótolják a hiányosságokat, erre nézve a számvevőszéktől kaptak iránymutatást.

A lap által megkérdezett intézményvezetők azonban semmilyen információt nem kaptak arról, miért történt éppen náluk megvonás, és mik a hiányosságok, amelyeket pótolniuk kellene. Ehelyett azonnal szankció alkalmaztak velük szemben. Az ÁSZ kérte a fenntartó hatályos számviteli politikájára, a pénzkezelési szabályzatára, a térítési, illetve tandíj megállapítására vonatkozó fenntartói szabályokat, a 2021-es költségvetési támogatás felhasználás alapfeladatonkénti elkülönítésének kialakítását és módját igazoló dokumentumot és friss digitális fotót a fenntartott intézmény épületének bejárati homlokzatáról, igazolandó, hogy működik.

A magánóvodák vezetőit mindez teljesen váratlanul érte, ugyanis nemrég még Kásler Miklós levélben köszönte meg a pandémia alatti munkájukat. A támogatás megvonását azért sem értik, mert az eddigi folyamat szerint, ha az ÁSZ valamilyen problémát talált a működésükben, akkor első körben megküldte az észrevételeit az érintett intézménynek, amire reagálhattak, majd egy egyeztetési folyamat végén alakította ki végleges álláspontját a számvevőszék. 

A hírportálnak nyilatkozók közt az egyik óvodavezető kiemelte, ehhez képest most a megkérdezettek közül senki sem tudott arról, hogy 2021-ben is ellenőrzés folyik náluk, senkit nem kerestek, semmilyen dokumentumot nem kértek be, az ÁSZ-tól megállapítás nem érkezett, határozatot nem küldtek az esetleges kifogásolt szabálytalanságról. "Előbb megkaptuk a szankciót, majd utána bekérik az iratokat, hátha találnak rajta fogást” – értelmezte a helyzetet.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk