Felháborította az akadémikusokból álló fórumot Palkovics Magyar Narancs-interjúja

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 24., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormányzati intézkedések helyességét vitatni márpedig nem lehet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Narancs 2018. szeptember 20-i számában megjelent interjújában újabb, az eddiginél erősebb támadást intézett a tudomány, a kutatás szabadsága ellen – állítja a Stádium 28 Kör.

A Magyar Narancshoz eljuttatott nyilatkozatuk szerint eddig a kormánypárti újságírók személyükben, a kutatásuk tárgya miatt támadták, bírálták a tudósokat. Palkovics miniszter ebben az interjúban nemcsak személyében támad egy tudóst, de a kutatás – esetünkben a jelenlegi oktatási kormányzat egyes konkrét szakpolitikai intézkedéseinek helyességét vitató – eredményeinek közreadását is helyteleníti. Az eredmények, következtetések közreadását aktuálpolitizálásnak nevezve azt követeli, hogy „az MTA kutatóintézetei, amelyek több mint 90 százalékban közösségi forrásokat használnak fel, ne politizáljanak”. Ez a stádiumosok szerint azt jelenti, hogy az akadémiai kutatóintézetek – lévén állami költségvetésből működnek – saját kezdeményezésükből nem adhatnak közre olyan eredményeket – bármilyen szakpolitikai területet érintsen is a kutatásuk –, amelyek az éppen hivatalban levő kormányzat egyes intézkedéseinek helyességét vitatják. Ennek alapján például a tudomány részéről semmilyen bírálat nem érhetné az aktuális oktatás-, egészség-, munkaerőpiac-, környezet-, energia-, lakás-, adó-, tudomány- és – folytathatnánk a sort – bármilyen szakpolitikát.

A Stádium 28 Kör szerint ez a nyílt igénybejelentés a kutatás szabadságának általános korlátozására és a szakpolitikákról folyó nyilvános viták korlátozására példátlannak tekinthető. A miniszternek, a kormánynak nincs felhatalmazása ilyenfajta korlátozások bevezetésére.

Ez ellen pedig határozottan tiltakoznak.

A Stádium 28 Kör az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, melyet azzal a szándékkal hozott létre az MTA tudósainak egy csoportja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a hazai társadalmi viszonyokkal kapcsolatos tudományos igényű vizsgálatok eredményei és a torzulások lehetséges orvoslására születő javaslatok. Az alapító tagok névsora itt olvasható.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 24., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  2018. szeptember 25., kedd 12:44
  A kormany 100 szazalekban kozossegi forrasokat hasznal fel, ugyhogy ne politizaljon.
 2. 6
  Dzsaszti
  2018. szeptember 25., kedd 11:38
  "Ennek alapján például a tudomány részéről semmilyen bírálat nem érhetné az aktuális oktatás-, egészség-, munkaerőpiac-, környezet-, energia-, lakás-, adó-, tudomány- és – folytathatnánk a sort – bármilyen szakpolitikát." De lassan esett le a tantusz tudósuraméknál!
  Igen pont így gondolják, semmilyen - lassan mondjuk, hogy megértsék s-e-m-m-i-l-y-e-n - kritikát nem tűrnek el!
 3. 5
  Mist
  2018. szeptember 25., kedd 11:07
  Palkovics egy csicska.
  Szóra sem érdemes.
 4. 4
  Kovacs
  2018. szeptember 24., hétfő 20:05
  3: Jól kiválasztottad ezt a porosz embert "tanulságképpen", viszont azt megoszthattad volna a kommentelőkkel, hogy "nagy bemondásának" (korlátolt belátás) köszönhetően csak úgy nevezik a mai napig, hogy a "korlátolt Gusztáv". Kap valami hasonló "elismerést" a Palkovics is?
 5. 3
  fyredun
  2018. szeptember 24., hétfő 19:25
  Von Rochow porosz belügyminiszter 1838.jan.15-i levelében többek között ezt válaszolta Elbing város lakóinak, akik helytelenítették, hogy hét ellenzéki professzort kizártak a hannoveri Landtagból:

  "Illő, hogy az alattvaló a kötelező engedelmességgel adózzék királyának és uralkodójának, de nem illő, hogy az államfő cselekedeteit a maga korlátolt belátásának mércéjéhez szabja és hogy nyilvánosan ítéletet merészeljen mondani ezekről."
 6. 2
  csulla
  2018. szeptember 24., hétfő 18:19
  Szerintem pedig észérvekkel seggfejeket meggyőzni LEHETETLEN!
 7. 1
  naki
  2018. szeptember 24., hétfő 15:48
  Lássuk, tanult barátainkon megtörik-e a bolondok rémuralma?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra