„Felhívtuk a háziorvost, aki telefonon meghallgatta a gyerek köhögését”

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Belpol

Az ügyeleten nem vizsgálták meg a két éves gyereket.

Kedd reggel a Blikk számolt be arról, hogyan járt az a család, amelynek két éves gyereke Sátoraljaújhelyen elkapta a koronavírust. A bulvárlapnak a kisfiú apja mesélte el, hogyan jutottak el oda, hogy a gyereket kezeljék.

Mint elmondta, vasárnap csúnyán köhögöt a gyerek, ezért bevitték az ügyeletre, ám ott közölték velük, hogy nem tudják megvizsgálni, majd köptetőt írtak fel neki. Mint ismert, a koronavírus egyik leggyakoribb tünete a száraz köhögés, a köptetőt rendszerint hurutos betegséghez szokták felírni az orvosok azzal a céllal, hogy felszakadjon a válladék. A köptető rendszerint a köhögés erősödéséhez vezet.

Mivel a gyerek egyre rosszabbul volt, az apa szerint felhívták a háziorvost, aki telefonon hallgatta meg a gyerek köhögését, majd felírt egy antibiotikumot. Mint ismert, ez a vírusos megbetegedésekre közvetlenül nem hat, de segíthet megakadályozni a felülfertőzést. De a gyerek nem lett jobban, ezért a sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházba vitték, ahonnan átirányították a nyíregyházi kórházba. Ott elvégezték a gyorstesztet, mire kiderült, hogy a gyerek elkapta a koronavírust. A kisfiút már kezelik, a családot is tesztelték, egyelőre úgy tűnik, a gyereken kívül senki nem kapta el.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta fokozatosan alakult át az egészségügyi rendszer protokollja: a cikkben említett háziorvos nem követett el hibát, hiszen ők már nem rendelhetnek közvetlenül, telefonon kell őket keresni. Más kérdés, hogy a háziorvos vagy az ügyelet miért nem javasolta azonnal a gyerek bevitelét a kórházba és a tesztelést.

Figyelmébe ajánljuk