Megszólalt a Jahn főigazgatója: „a helyzet mindenkitől együttműködést igényel”

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Belpol

Ralovich Zsolt szerint csak olyanokat küldenek haza, akik otthon is ápolhatók.

Vasárnap írta meg a 24.hu, hogy az ünnepi hosszú hétvége alatt telefonáltak a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályán ápolt betegek hozzátartozóinak, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

A Narancs.hu-hoz is ilyen információk jutottak el, mint arról reggel beszámoltunk, egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk szerint ők csütörtökön délben tudták meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ami hatalmas gondot okozott nekik, hiszen az ápoltak egy jelentős része magatehetetlen és nem biztos, hogy a családtagjaik el tudják látni őket, vagy egyáltalán elérhetőek. „Az, hogy hogyan oldjuk meg, mindegy, a kórházé a felelősség, megkaptuk az utasítást, véghez kell vinni” – mondta forrásunk.

Ez annak a kormányzati rendelkezésnek a része, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Mint ismeretes, a humánminiszter, Kásler Miklós a napokban főigazgatókat váltott le, mert nem intézkedtek elég gyorsan. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói húsvét hétfőn tüntettek a kirúgott főigazgatójuk, Cserháti Péter mellett azt hangsúlyozva, a vezető humánusan járt el, ezért kellett mennie.

Most a hvg.hu megkeresésére megszólalt a Jahn főigazgatója. „Csak olyan betegeket engedünk haza a Jahn Ferenc Kórházból, akiknek az ápolása otthon is megoldható” – közölte Ralovich Zsolt. Szerinte a betegeket a megfelelő receptekkel és az első munkanapig elég gyógyszerekkel bocsátják el. A főigazgató a következőt közölte a hírportállal: „hazánkban is tömeges megbetegedések várhatók, ezért az egészségügyi ellátórendszert fel kell készítenünk arra, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén is elegendő kórházi kapacitás legyen a súlyos állapotú koronavírusos betegek kezelésére. Ez a helyzet mindenkitől együttműködést igényel, így azoktól a családoktól is, ahol a beteg hozzátartozó otthoni ápolása megoldható.”

(Nyitóképünk illusztráció, nem a Jahn kórházban készült.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.