Megszólalt a Jahn főigazgatója: „a helyzet mindenkitől együttműködést igényel”

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Belpol

Ralovich Zsolt szerint csak olyanokat küldenek haza, akik otthon is ápolhatók.

Vasárnap írta meg a 24.hu, hogy az ünnepi hosszú hétvége alatt telefonáltak a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályán ápolt betegek hozzátartozóinak, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

A Narancs.hu-hoz is ilyen információk jutottak el, mint arról reggel beszámoltunk, egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk szerint ők csütörtökön délben tudták meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ami hatalmas gondot okozott nekik, hiszen az ápoltak egy jelentős része magatehetetlen és nem biztos, hogy a családtagjaik el tudják látni őket, vagy egyáltalán elérhetőek. „Az, hogy hogyan oldjuk meg, mindegy, a kórházé a felelősség, megkaptuk az utasítást, véghez kell vinni” – mondta forrásunk.

Ez annak a kormányzati rendelkezésnek a része, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Mint ismeretes, a humánminiszter, Kásler Miklós a napokban főigazgatókat váltott le, mert nem intézkedtek elég gyorsan. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói húsvét hétfőn tüntettek a kirúgott főigazgatójuk, Cserháti Péter mellett azt hangsúlyozva, a vezető humánusan járt el, ezért kellett mennie.

Most a hvg.hu megkeresésére megszólalt a Jahn főigazgatója. „Csak olyan betegeket engedünk haza a Jahn Ferenc Kórházból, akiknek az ápolása otthon is megoldható” – közölte Ralovich Zsolt. Szerinte a betegeket a megfelelő receptekkel és az első munkanapig elég gyógyszerekkel bocsátják el. A főigazgató a következőt közölte a hírportállal: „hazánkban is tömeges megbetegedések várhatók, ezért az egészségügyi ellátórendszert fel kell készítenünk arra, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén is elegendő kórházi kapacitás legyen a súlyos állapotú koronavírusos betegek kezelésére. Ez a helyzet mindenkitől együttműködést igényel, így azoktól a családoktól is, ahol a beteg hozzátartozó otthoni ápolása megoldható.”

(Nyitóképünk illusztráció, nem a Jahn kórházban készült.)

Figyelmébe ajánljuk