Felmérés: Csak megerősödött a Fidesz tábora a járványhelyzetben

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 1.

Belpol

A második legnépszerűbb párt most a DK.

Megerősödve jöttek ki a járvány első hullámából a kormánypártok, az ellenzéki pártok közül a DK a legnépszerűbb – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvéleménykutatásából.

A felmérés szerint a kormánypártok támogatottsága a járvány időszakában megerősödött, a teljes népesség körében 35, a pártválasztók között 54 százalékos támogatottsággal rendelkeznek. A pártválasztók körében a DK támogatottsága 14 százalék, a Momentumé 9 százalék, a Jobbiké 8 százalék, az MSZP 6 százalékon áll, a Kutya Párt 4, az LMP 3, a Mi Hazánk 1, a Párbeszéd pedig szintén 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A teljes népesség körében 9 százalékot magáénak tudó Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, őket követi a Momentum 6 százalékkal. A Jobbik 5, az MSZP 4, a Kutya Párt 3, az LMP 2, a Mi Hazánk és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékos eredményt ért el.

A társadalom körülbelül harmada, 34 százalék jelenleg bizonytalan pártpreferenciáját illetően, a bizonytalanok tábora ráadásul mindössze 1 százalékponttal marad el a Fidesz-KDNP támogatóitól.

Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban a felmérés során két lehetséges forgatókönyvről kérdezték az ellenzéki és a bizonytalan szavazókat, akik arról nyilatkozhattak, melyik esetben lehet leginkább esélye nyerni az ellenzéknek. Az ellenzéki válaszadóknak több, mint háromnegyede, 77 százaléka közös listás indulást, míg 15 százalékuk a külön listákkal való indulást tartja jobb stratégiának, és az ellenzéket támogatók 87 százaléka egy közös listára szavazna szívesebben, 10 százalékuk pedig valamelyik párt külön listájára.

A pártpreferenciát illetően bizonytalanok 65 százaléka szintén a közös listás indulással látja esélyesebbnek az ellenzék győzelmét, körükben 11 százalék gondolkodik így a külön listákkal történő indulásról.

A kutatásban politikusok ismertségét és népszerűségét is mérték: a lista élén Orbán Viktor áll 91 százalékos ismertséggel, őt – mindössze 1 százalékponttal lemaradva – Gyurcsány Ferenc követi. Karácsony Gergely a harmadik legismertebb politikus (82 százalék), a főpolgármester tehát jelentős országos ismertségre tett szert, ismertségi szintje megegyezik Áder Jánoséval.

72 százalékos ismertséggel rendelkezik Szél Bernadett, Dobrev Klára és Mesterházy Attila is, a Jobbik és az LMP politikusai azonban jellemzően a lista vége felé szerepelnek.

A politikusok népszerűségi listáját hagyományosan a köztársasági elnök vezeti, Áder János 57 százalékkal szerepel az első helyen, a második helyet viszont Fekete-Győr András, a Momentum elnöke érte el (55 százalék), ez azt mutatja, hogy a kormánypárti szavazók a párt vezetőjét nem utasítják el olyan mértékben, mint a többi ellenzéki párt politikusait.

A lista élén szerepel Orbán Viktor miniszterelnök is, 53 százalékos eredménnyel, és szintén az elsők közt van Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Szabó Tímea (52-52 százalék).

A kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette 1000 fő telefonos megkérdezésével, 2020. augusztus 14-24 között. A teljes kutatás itt olvasható!

Figyelmébe ajánljuk