Elfoglalták az SZFE-t a diákok, megkadályoznák Vidnyánszky belépését

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 1.

Belpol

Délután döntenek a további lépésekről.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn este tüntetéssel felérő szolidaritási utcabálon demonstráltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai a Vas utcában az egyetem autonómiájának felszámolása ellen, a késő estébe nyúló rendezvény végén éjfélkor pedig a diákok elfoglalták az intézményt.

Az SZFE Hallgatói Önkormányzatának a Facebookon közzétett videójában látszik, hogy a diákok közfelkiáltással döntöttek az egyetemfoglalás mellett, illetve arról is, hogy az új vezetőséget nem kívánják beengedni oda.

Cserna Mihály, az SZFE HÖK elnöke a hvg.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy jelenleg is szervezik az hosszabb távú ellenállást, és megerősítette, hogy meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe. A diákok az épület bejáratát is elkordonozták.

A hallgatók délután tartanak fórumot az egyetemen, ahol döntenek majd a követeléseikről és a további lépésekről is.

Mint az ismert, az SZFE-t idén szeptembertől egy alapítványon keresztül Vidnyánszky Attila fennhatósága alá rendelte a minisztérium, az új kuratórium pedig az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus jogköreit egyoldalúan visszanyeste. A demonstráció előtt az egyetem szenátusa lemondott posztjáról.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.