Elfoglalták az SZFE-t a diákok, megkadályoznák Vidnyánszky belépését

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 1.

Belpol

Délután döntenek a további lépésekről.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn este tüntetéssel felérő szolidaritási utcabálon demonstráltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai a Vas utcában az egyetem autonómiájának felszámolása ellen, a késő estébe nyúló rendezvény végén éjfélkor pedig a diákok elfoglalták az intézményt.

Az SZFE Hallgatói Önkormányzatának a Facebookon közzétett videójában látszik, hogy a diákok közfelkiáltással döntöttek az egyetemfoglalás mellett, illetve arról is, hogy az új vezetőséget nem kívánják beengedni oda.

Cserna Mihály, az SZFE HÖK elnöke a hvg.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy jelenleg is szervezik az hosszabb távú ellenállást, és megerősítette, hogy meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe. A diákok az épület bejáratát is elkordonozták.

A hallgatók délután tartanak fórumot az egyetemen, ahol döntenek majd a követeléseikről és a további lépésekről is.

Mint az ismert, az SZFE-t idén szeptembertől egy alapítványon keresztül Vidnyánszky Attila fennhatósága alá rendelte a minisztérium, az új kuratórium pedig az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus jogköreit egyoldalúan visszanyeste. A demonstráció előtt az egyetem szenátusa lemondott posztjáról.

Figyelmébe ajánljuk