Ferenc pápa a magyar környezetvédelmet dicsérte

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Belpol

Az Orbán-kormány családtámogatási intézkedéseiről azt mondta, érdekesek.

"Az első téma a környezetvédelem volt. Emelem kalapom a magyarok ökológiai tudatossága előtt" - ezt mondta Ferenc pápa újságíróknak az Áder Jánossal, Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal folytatott vasárnapi megbeszéléséről a Vatican News beszámolója szerint.

Mint mondta, Áder olyan környezetvédelmi intézkedéseket magyarázott el neki, amelyeket nem ismert, például a folyók megtisztításáról.

Ferenc pápa szerint magyar vendéglátói ezután arról beszéltek, hogyan segítik a magyar törvények a fiatal párok gyerekvállalását. Ezt a kezdeményezést "érdekesnek" titulálta, mint mondta, hasonlít a francia megoldáshoz, csak kidolgozottabb.

A szentatya szerint egyébként "elég hosszú", körülbelül 40 perces volt a találkozója Orbánékkal, és ez eleve így volt tervezve. 

Azt is mondta, megígérte Ádernek, hogy jövőre vagy a rákövetkező évben megpróbál ismét Magyarországra látogatni. A vasárnapi találkozón a bevándorlás kérdéséről emlékei szerint nem esett szó.

Ferenc pápát az újságírók aközben kérdezhették, hogy Szlovákiából visszarepült Rómába. A beszélgetésben szó esett az abortuszról, amit a pápa "gyilkosságnak" nevezett, és az azonos neműek házasságáról is. Utóbbi kérdésről a pápa úgy vélekedett, a házasság szentsége csak férfi és nő között jöhet létre, ugyanakkor fontos, hogy az államok törekedjenek a homoszexuális és más, nem házasságban élő párok segítésére például az öröklés vagy az egészségügy területén. Azt is mondta, hogy a házasság szentségének fenntartása nem jelenti homoszexuális "testvéreink" elítélését. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk