Fidesz: győzött a Fidesz! Ellenzék: győzött az ellenzék!

  • narancs.hu
  • 2016. október 2.

Belpol

Este hétkor bezártak a szavazófülkék, íme, az első reakciók. Napközben egyre világosabb lett: a népszavazás érvénytelen lesz; erre ment el 15 milliárd forint. Gulyás Gergely elsöprő győzelemről beszélt, Semjén keresztényeket segítene. Orbán még tíz óra előtt szól a néphez. Végleges eredmény 22 és 23 óra között várható.

Az urnazárás után a kormányhoz közel álló Nézőpont Intézet nyilvánosságra hozta legutolsó, még a referendum előtt készített közvélemény-kutatásának eredményeit. Ezek szerint 42 százalékos lesz a részvétel, 95 százalék a nemek aránya. Ez nagyjából 3,2 millió főt jelent, annyit, amennyien 2014-ben a Fidesz–KDNP-re és a Jobbikra összesen szavaztak. Úgy tűnik tehát, a jobboldali pártoknak nem sikerült saját táborukon túl jelentős tömegeket megmozgatni.

A Fidesz eredményváróján nem sokkal 19 óra után Gulyás Gergely, a párt alelnöke tartott sajtótájékoztatót. Gulyás egy exit poll ismertetéssel kezdte: eszerint a részvétel 45 százalék körül, a nemek aránya 95 százalék lesz, az érvényteleneké pedig 5 százalék alatt marad (az érvénytelen szavazatok aránya sosem volt még egy százalék felett). Gulyás megismételte a korábbi, az érvénytelenséggel mit sem törődő érveket, miszerint jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése „mindannyiunkat kötelez”. „A vasárnapi nap elsöprő győzelem a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítóknak, továbbá mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az erős Európai Unió alapjai csak az erős nemzetállamok lehetnek. Elsöprő győzelem azoknak is, akik hisznek a demokráciában, valamint abban, hogy a választókat közvetlenül érintő legfontosabb kérdésekben érdemes közvetlenül hozzájuk, a választópolgárokhoz fordulni” – fogalmazott a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese. Gulyás hozzátette: a mai „rendkívüli megerősítés” mögött több szavazó áll, mint amennyien annak idején a magyar EU-csatlakozást támogatták.

false

 

Fotó: MTI

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is úgy látja, hogy a szavazók nagy többsége támogatta Magyarország kormányát, így megkapta a politikai felhatalmazást a kormány, hogy megvédje Magyarországot a kötelező betelepítési kvótától. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: a kormány keresztény alapon a migránsok irányában a karitász, a migrációval szemben pedig az önvédelem eszméjével él majd.

Orbán Viktor várhatóan este 10 körül szól a néphez.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint a kormány menekültügyben mutatott magatartása, a referendumot megelőző kampány a magyarországi rendszerváltás történetének egyik mélypontja volt. Molnár egy rendkívül drága közvélemény-kutatásról beszélt: „Ha jó ízlése van a kormánynak, ne beszéljenek erkölcsi és politikai sikerről.” Molnár szerint ha a kormány nem veszi figyelembe, hogy érvénytelen lett a népszavazás, azzal alkotmányt sért.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke arról beszélt, hogy ma kiderült: Orbán Viktor megdönthető, hiszen több milliárdot költött kampányra, mégis érvénytelen lett a népszavazás. Juhász szerint ez is azt bizonyítja, hogy Magyarországon normális emberek élnek. A kampány olyan drága volt, hogy Juhász számítása szerint minden egyes szavazat 10 ezer forintba került: „Családra bontva minden gyereknek jutott volna ebből egy új cipő” – mondta.

„Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon.” Ezzel kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány úgy látja, most a baloldal számára az a feladat, hogy „a mai győzelemből kormányváltó erőt kovácsoljon 2018-ra”. A DK már jövő héten elkezdené a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásra azokkal a pártokkal, amelyek szintén a távolmaradásra buzdítottak.

Mirkóczki Ádám a Jobbik nevében felszólította a miniszterelnököt a távozásra. Szerinte sem népszavazásról, hanem egy közel húszmilliárdba került közvélemény-kutatásról van szó, amely elbukott. Mirkóczki szerint Orbán felelőtlenül belevitte az országot egy hazárdjátékba, ezért le kéne mondania.

Figyelmébe ajánljuk