Az urnák zárulnak, de minek?

  • narancs.hu
  • 2016. október 2.

Belpol

A választási bizottság szerint sem lesz érvényes a népszavazás, a Puskás Akadémia kikapott, az eső eleredt.

Továbbra sem indultak meg a szavazók tömegei az urnák felé, a 17:30-as eredmények szerint ugyanis mindössze 39,88 százalék (3 185 343 fő) szavazott érvényesen vagy érvénytelenül. A közösségi oldalakra és a Kétfarkú Kutya Párt oldalára folyamatosan töltik a felhasználók az érvénytelen szavazatukról készült fotókat. A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők.

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson. Ezt Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke jelentette be a testület vasárnapi ülésén, még a 15 órás részvételi adatok ismeretében.

Az országos adatok igen nagy szórást mutatnak, Budapesten kevesebb mint 35 százalék ment el szavazni 17:30-ig (Kocsis Máté VIII. kerületében, ahol jelentős bevándorló kisebbség él, alig 27 százalékos az aktivitás), Borsodban és Baranyában is 38 százalék alatti a részvétel, Vas (47,62 százalék) és Győr-Moson-Sopron (46,57%) viszont kifejezetten jól teljesít.

Vasárnap tüntetés volt Berlinben a népszavazás ellen. A néhány tucat – jellemzően fiatal – kinti magyar azt üzente a kormánynak: „Mi egy olyan városban élünk, ahol 80 ezer menekült lelt jobb-rosszabb körülmények között biztonságot, ahol háromezer, felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekült él. A magyar kormány 1300 menekült befogadása ellen lázítja otthoni honfitársainkat. A város köszöni jól van, bármit is hazudnak otthon” – számolt be a Kettős Mérce.

Budapesten, a Kossuth téren a Párbeszéd Magyarországért rendezett tüntetést. Erre néhány százan mentek el, a párt fő üzenete pedig a baloldali összefogás szükségessége volt, valamint bejelentették, hogy előválasztásokat kívánnak tartani, hogy megtalálják minden körzetben azt az egy ellenzéki jelöltet, aki legyőzheti kormánypárti riválisát.

A Hősök terén ezekben a percekben kezdődik az Élő békejel elnevezésű demonstráció. Éppen ma van az erőszakmentesség világnapja, a kormány pedig „a félelmet és a zűrzavart kihasználó, az embereket egymással szembeállító, értelmetlen és embertelen kérdésről rendez népszavazást” a szervezők szerint. Ezért egy nagy, fáklyákból kirakott békejelenet jelenítenek meg a téren.

Szegény embert még az ág is húzza. Nem elég, hogy érvénytelen lesz a népszavazás, az immáron másodosztályban játszó Puskás Akadémia 2-1-re kikapott a Mosonmagyaróvár otthonában. Ráadásul megérkezett a hidegfront, és az egész országban esik az eső.

A Fidesz eredményváró „bulija” ezúttal is a fővárosi Bálnában lesz, hét órakor Gulyás Gergely tart sajtótájékoztatót.

Figyelmébe ajánljuk