Focival üzen az MTA, hogy Orbán is megértse

  • narancs.hu
  • 2019.02.14 19:30

Belpol

Vajon megérti?

A Magyar Tudományos Akadémia focis hasonlattal magyarázza el a honlapján, miért értelmetlen szétszedni a kutatóhálózatot.

"Nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat — nyitja írását az MTA kommunikációs főosztályának cikke.

A magyar tudomány „nemzeti válogatottját“ szerintük a legjobb hazai gárdára kell alapozni, ez pedig a kutatóintézet-hálózatban dolgozó 5000 fő, köztük 3000 kutató.

De a párhuzamban az Aranycsapat és Puskás is előkerül!

"Ahogyan annak idején a Honvédot és az Aranycsapatot, vagy – külföldi példát is hozva – körülbelül 20 évvel később az Ajaxot és a Cruyff nevével fémjelzett holland tizenegyet összeállították, úgy lehetne most a tudományos élet szövetségi kapitányának is egy már meglévő, nemzetközi szinten is folyamatosan bizonyító „klubcsapatra” alapozni az új magyar „K+F+I nemzeti válogatottat.”

Azt, hogy miért van az MTA kutatóhálózata Európa élvolában, grafikinokkal bizonyítják. Magyarország például a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredmények az Európai Kutatási Tanács pályázatain, a tudományos világ „Bajnokok Ligáján.“

„Puskás Ferenc szállóigévé vált mondását kölcsönvéve ezzel a nagy pénzzel már nagy focit lehet játszani,“ írják az akadémikusok.

Azzal is érvelnek, hogy egy sikeres klubcsapatnál nem szoktak a szponzorok beleszólni abba, hogy az edző milyen stratégiát követ és követel meg játékosaitól, és abba sem, hogy a játékosok mit csináljanak a pályán.

A cikk végén még egyszer összegzik a négy fő pontot, és újra az olvasó szájába rágják: az akadémiai kutatóhálózat kiváló teljesítményének egyik záloga, hogy a szakmai felügyeletet az MTA végzi, azon belül a hazai tudományos élet legjobbjai, az akadémikusok és az MTA doktorai.

Tehát nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat.

Lovász László (jobbra) jó képet vág

Lovász László (jobbra) jó képet vág

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Neked ajánljuk