Függetlenségének veszélybe kerülése miatt mondott le az egészségügyi szaklap főszerkesztője

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Belpol

A főszerkesztő szerint a Nemzeti Népegészségügyi Intézet beleszólt a szerkesztésbe. 

 Vitrai József, az Egészségfejlesztés folyóirat főszerkesztője közösségi oldalán jelentette be, hogy két hete felmondott - vette észre a hvg.hu.

Vitrai József posztjában azt írja, hogy 2016 tavasza óta volt a lap főszerkesztője, ám most kénytelen volt felmondani, mert "ismételten veszélybe került a lap szakmai függetlensége".

A lapot ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központadja ki, a szerkesztősége pedig döntően hazai egyetemek önkéntes szakértőiből áll. A probléma Vitrai szerint az volt, hogy "többször előfordult, hogy a kiadó az új lapszám előzetes megtekintése alapján egyes közlemények megváltoztatását igényelte, illetve egy esetben egy cikk megjelentetését megtiltotta".

Ezek után tavaly ősztől a szerkesztőség csak úgy volt hajlandó tovább dolgozni a lapban, hogy az NNK a főszerkesztőre bízta az új lapszámok jóváhagyását, ez írásba is foglalták. Ezt a "jogot" azonban  néhány héttel ezelőtt az NNK visszavonta, ezért döntött Vitrai a lemondás mellett.

A lap jelentőségéről egyébként Vitrai eírja, hogy a hazai népegészségügyben két szempontból is egyedülálló szerepet töltött be, mert nemcsak a népegészségügyi szakembereket, hanem a lakosság egészségének megőrzésében, fejlesztésében részt vevő, más szakterületeken dolgozó olvasókat is célba vette. Mindemellett a korszerű népegészségügyi ismeretek jelentős mértékű „importjával”is foglalkozik: a nemzetközi és hazai szakirodalomban megjelenő újszerű beavatkozásokat, programokat, illetve a modern népegészségügy elméletét bemutató cikkek, szakdokumentumok ismertetését is feladatának tekinti. "A folyóiratot szerkesztők munkáját a folyamatosan emelkedő olvasottság visszaigazolta. 2021-ben például a mindenki számára online hozzáférhető cikkek összefoglalóira 50 ezernél többször kattintottak, és a közleményeket több mint 35 ezerszer töltötték le" - magyarázza a volt főszerkesztő.

Posztja végén hozzáteszi, hogy épp ezért az Egészségfejlesztés azon szerkesztői, akik a hazai népegészségügy megújulását korszerű ismeretekkel kívánják támogatni, elhatározták, hogy egy új, szakmailag független népegészségügyi folyóiratot fognak alapítani. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk