Szijjártó: Nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 2.

Belpol

A külügyminiszter szerint azért nem lehet az orosz gázszerződésben foglalt árformuláról beszélni, mert az olyan üzleti információ, amely kiszivárgása károkat okozhat.

Az energiaellátás kérdését nem tudom ideológiai szemüvegen keresztül nézni. Nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek adott interjújában. Arra reagált, hogy többen is bírálták a magyar kormányt azért, mert megállapodást kötött a céggel plusz gázszállításról, miközben a Nyugat függetleníteni akarja magát az orosz gáztól.

A földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem kőkemény, életbevágóan fizikai valóság. Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet

– mondta Szijjártó. Arra, hogy a magyar kormány Putyin trójai falova lenne az EU-ban, egy kérdéssel válaszolt: Hogyan lehetne biztosítani azt, hogy minden magyar embernek és minden magyar vállalatnak legyen elég földgáz, ha nem tárgyalnánk az oroszokkal?

A miniszter azt hangsúlyozta, ő maga egy dologért felelős ebben a tekintetben, az pedig az, hogy legyen Magyarországon annyi földgáz, hogy abból mindenki korlátozásmentesen tudjon fogyasztani.

Arról, hogy a kormány tud-e segíteni abban, hogy az iskolákban, óvodákban legyen elég gáz, azt mondta, biztos abban, hogy ha ezek a vészjelzések beérkeznek a kormány releváns minisztériumaihoz, akkor a megfelelő intézkedések meg fognak történni.

A gáz áráról Szijjártó nem nyilatkozott. Azt mondta, azért nem, "mert ez két vállalat közötti szerződés, a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat". Hozzátette, fogalma sincs arról, hogy mások mennyit fizetnek a gázért. Az szerinte politikia lufi, hogy Magyarország venné a legdrágábban a gázt.

Elmondta,  nincs napirenden, hogy Orbán Viktor Moszkvába utazzon. A miniszterelnök telefonon sem tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szóba került még az interjúban az új amerikai nagykövet, David Pressman is, aki pénteken érkezik Magyarországra. Pressmann korábban arról beszélt a szenátusi meghallgatásán, hogy Magyarországon fenyegetve érzi a demokráciát és súlyos aggályai vannak a sajtószabadsággal, az LMBTQ-közösség jogaival kapcsolatban. Szijjártó azt mondta, minden nagykövettel szívesen konzultálnak arról, hogy a kétoldalú kapcsolatokat hogy kell javítani, de arról nem fog beszélgetni senkivel, hogy mit gondol a magyarországi viszonyokról. "Egészen egyszerű oka van: nem érdekel".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk