G7: 600 millió köbméterrel csökkent szeptember óta a magyar gázfogyasztás a fűtési szezonban

  • narancs.hu
  • 2022. december 19.

Belpol

Naponta átlagosan 7 millió köbméterrel fogyott kevesebb gáz. Arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés.

Az európai átlaghoz képest csak hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén Magyarországon is megindult az alkalmazkodás az új energiapiaci helyzethez. Így az elmúlt három hónapban, a fűtési szezon kezdete óta több mint 600 millió köbméter gázt takarított meg a lakosság – írja a G7 az általa összegzett adatok alapján.

Míg Európában már év eleje óta, és egyre gyorsuló ütemben csökken a gázfogyasztás. Igaz, január és április között az eltérés még csak 5 százalék körül volt, amit akár a hőmérséklet alakulása is indokolhatott. Májustól viszont egyre nagyobb lett a megtakarítás mértéke, ősz végén pedig már 20 százalékkal kevesebb volt a fogyasztás a megszokottnál.

Magyarországon viszont március-áprilisban még nőtt is a gázfogyasztás. Fordulatot a május hozott, ám ekkor ezt még elég egyértelműen az enyhe időjárás magyarázta – jegyzi meg a lap –, hisz' a májusi középhőmérséklet közel 18 fok volt, szemben az előző öt évben tapasztalt átlagos 15,5 fokkal.

A G7 számításai szerint

szeptember 23-a óta a napi magyarországi gázfogyasztás mindennap elmaradt a 2017-2021 közötti átlagtól. Naponta átlagosan 7 millió köbméterrel fogyott kevesebb gáz, ami "azt jelenti, hogy szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg. Arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés."

Mmúlt héten a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az októberi áramfogyasztási adatokat tette közzé. Azok szintén azt mutatják, hogy a nyári rezsiemelés adott lökést az árammal való spóroláshoz. Míg ugyanis az augusztus–októberi időszakban még 1,7 százalékkal volt alacsonyabb a magyarországi villamosenergia-felhasználás, mint az előző öt év azonos időszakának átlaga, októberben már 8,2 százalékkal kevesebbet fogyasztottunk, mint egy évvel korábban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk