Garázdává nyilvánították Gulyás Mártont

  • Gera Márton
  • 2017. január 17.

Belpol

„Alapvetően nevetséges” – mondta az ítélet után az aktivista.

A tavalyihoz képest meglepően csekély érdeklődés kísérte Gulyás Márton tárgyalását, aki 2016 márciusában állt először bíróság elé garázdaság vétsége miatt, mert a kopaszok ordítóan törvényellenes fellépése után nem sokkal lecsavarozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tábláját, majd elhajította azt, és a hivatal épületére kiragasztotta, hogy „a demokrácia felfüggesztve”. Az ügyészség szerint ez kimerítette a garázdaság vétségét. Gulyást akkor bűnösnek találta a bíróság, egy év próbára bocsátották,

de szerinte ez politikai indíttatású ítélet volt,

így nem is csoda, hogy ő felmentésért fellebbezett, az ügyész viszont súlyosbítást kért.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Közel egy teljes évet kellett várni a másodfokú tárgyalásra. Kedd délelőtt a Fővárosi Törvényszék épületében zajló ülés nem volt tele szimpatizánsokkal, nem lógtak egymás hegyén-hátán a sajtó képviselői, egészen szimpla tárgyalásnak tűnt.

„Bármilyen ítélet szóba jöhet”– mondta dr. Matlák Gábor, Gulyás ügyvédje a tárgyalás előtt a magyarnarancs.hu-nak, és azt is elmondta, hogy beszédét arra hegyezi majd ki, hogy párhuzamot vonjon egy 2007-es, nagyon hasonló üggyel: amikor Orbán Viktor és társai, a Kossuth téren elbontották a kordont. A bíróság akkor megszüntette az ügyet.

Matlák szerint Gulyás nem követett el bűncselekményt, hiszen ügyfele politikai aktivista, és tettei éppen ezért megosztóak, így a tábla leszedése csupán a politikai jellege miatt botránkoztathatott meg valakit. Szerinte Gulyás az alkotmányos jogával élt, és Matlák fel is hívta a figyelmet, hogy nagyon rossz, amikor a bíróság ítélete az alkotmányos jogot korlátozza. „Védencem megbüntetése azt közvetíti, hogy

a hatalom bünteti azokat, akik élnek a jogaikkal.

Éltem egy olyan rendszerben, amikor a hatalom szintén a garázdaság vétségét használta fel az emberek megbüntetésére. Az a kérdés, hogy az államhatalom visszamegy-e azokba az időkbe” – mondta az ügyvéd.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

A 2007-es ügyről azt mondta, hogy a bíróság akkor - szerencsére - figyelmen kívül hagyott mindenféle politikai nyomást, ezért ma sem születhet más ítélet, mint a felmentés, „Különben a bíróság azt mondja ki, Magyarországon nincs törvény előtti egyenlőség, vagy azt hogy korábban tévedett a bíróság, amikor Orbán Viktor és társai ellen megszüntette az ügyet.”

Ekkor jött volna az ügyész beszéde, de kiderült, hogy a vád képviselője, aki tavaly márciusban súlyosbításért fellebbezett, ó valamiért nem kívánt megjelenni az ülésen. Így nem sokkal 12 óra előtt hirdették ki az ítéletet, ami láthatólag sokkolta Gulyást.

A másodfok helybenhagyta az elsőfokú törvényszék döntését, azaz az aktivistát jogerősen is egy év próbaidőre bocsátották.

A bírónő hosszan magyarázta a döntést, és arra hivatkozott, hogy Gulyás viselkedése „erőszakos magatartásnak, polgári engedetlenségnek minősül; dolog elleni erőszak volt, és ez másokban megbotránkozást és riadalmat kelthetett”.

Mármint egy tábla lefeszegetése és elhajítása.

Kitért arra is, hogy a védelem a bíróság objektivitását kérdőjelezte meg, azonban szerinte „ők most nem vizsgálhatnak egy 2006-os vagy 2007-es ügyet”.

Gulyást meglepte az ítélet, portálunknak azt mondta, hogy a másodfok döntése nevetséges. Ügyvédje szerint a bíróság alapvetően még mindig függetlennek tekinthető, és úgy vélte, „most arról volt inkább szó, hogy a bírói tanács a mundér (vagyis az elsőfokú törvényszék – G. M.) becsületét védte”.

Jogerős ítéletről van szó, tehát fellebbezni nem lehet, valamiféle jogorvoslatra van csupán lehetőség, de azt Matlák nem tudta megmondani, kezdeményeznek-e ilyet.

Figyelmébe ajánljuk