Tovább folytatódott a pedagógusok tiltakozó akciója

  • Varga Domokos Péter
  • Massay-Kiss Andrea
  • 2022. február 24.

Belpol

Szolnok három neves gimnáziumában és egy általános iskolájában, valamit a rákóczifalvai iskolában tartottak csütörtökön polgári elégedetlenségi akciót a tanárok. Veszprémben a magyarországi középiskolák rangsorában rendre kiemelkedő helyen szereplő Lovassy László Gimnázium tanárai sztrájkoltak.

„Alulírottak, a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a mai napon, 2022. február 24-én polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. (...) Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén, miközben a normál hétköznapi oktatás-nevelés során sem képes biztosítani e tevékenység minimális személyi feltételeit. Teszi ezt úgy, hogy a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg. A sztrájk alapjog!

Ezt a nyilatkozatot tették közzé csütörtökön a szolnoki és a velük együtt tiltakozó rákóczifalvai pedagógusok. A tanárok a múlt héten a Kőbányai Szent László Gimnázium pedagógusai által elkezdett, azóta pedig szinte az egész országra kiterjedő tanári polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. A Széchenyiből huszonkilencen, a Verseghyből huszonhatan, a Vargából tizenhárman, a Rákóczi útiból hatan, a rákóczifalvai iskolából öten sztrájkoltak.

Cseh Dániel, a Verseghy gimnázium tanára, az akció egyik szóvivője lapunknak elmondta, végtelenül cinikusnak tartják az EMMI érvelését, miszerint a korábbi sztrájk törvényellenes lett volna. A minisztérium lényegében a sztrájk érdemi tartalmát akarja elvenni tőlük, holott a sztrájk alapjog. Arról szól, hogy a munkavállaló bevállalja, hogy a sztrájk idejére nem kap bérezést, és ezzel megmutatja a munkáltatónak, hogy mit veszítene, ha egyáltalán nem dolgozna. Ez a nyomásgyakorlás lényege, ezt akarják elvenni tőlük.

A Verseghy tanára szerint az EMMI azt kívánja tőlük, hogy úgy sztrájkoljanak, hogy az ne éreztesse a hatását. A pedagógusok úgy gondolják, minden civilizált lehetőséget meg kell ragadni, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. Cseh Dániel úgy látja, hogy már vannak eredmények, mert a kormány elkezdett tárgyalni a saját maga által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral, vagyis érzik a nyomást. Ugyanakkor azt is látni, hogy a kormány leginkább kivárásra játszik. Kampány van, nem áll érdekében, hogy társadalmi felfordulás legyen, emiatt mindenféle délibábos félrevezető ígéreteket, javaslatokat tesz.

 
A Verseghy gimnázium polgári engedetlenségben résztvevő tanárai
Fotó: A szerző felvétele/Tóth András

Cseh Dániel úgy vélte, siettetni is kell a folyamatokat, mert az Országgyűlés március 10-én ülésezik utoljára, márpedig rendes bérrendezést csak a parlament szavazhat meg.

„Egy válság folyamatában törvényszerű volt, hogy valami elindul”- mondta Legeza Éva, a Varga Katalin Gimnázium történelem szakos tanára. „Abszolút kontraproduktív a kormány, mert regionális szinten működik az összefogás” - tette hozzá. Úgy vélte, a polgári engedetlenségnek azért van helye, mert a léthez, az emberi méltósághoz való jogot kérdőjelezik meg a rendelettel. Legeza Éva szerint ez nem politikai kérdés. „Azt gondolom, hogy pontosan ezzel mutatunk mi, tanárok példát. Politikáról beszélünk, de nem politizálunk, és ezt a gyerekek pontosan tudják. Azt érzem, hogy ez a rendszer folyamatosan arra akar kényszeríteni engem, hogy hazudjak a gyerekeknek. Ez az a fajta erkölcsi és morális határ, amit nem lehet átlépni” - magyarázta a szolnoki pedagógus.

 
A Varga Katalin Gimnázium pedagógusai is részt vettek a polgári engedetlenségi akcióban 

Dóra Krisztina, a Széchenyi István Gimnázium magyar szakos tanára azt mondta a Narancs.hu-nak, a megmozdulás végső elkeseredés a tantestülettől, az utolsó erők mobilizálása a méltatlan bánásmód ellen, ami velük most megtörténik, hogy az alapjogaiktól fosztják meg őket.

Az esetleges retorziókat érintő kérdésünkre a tanárok visszakérdeztek: milyen retorziók? Mint mondták, január óta folyamatosn fenyegetik őket a minisztériumból. „Őszinte leszek, már nem nagyon tartunk a retorzióktól”- tette hozzá Dóra Krisztina

 
 
Tiltakozás Rákóczifalván

A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban is polgári engedetlenséggel tiltakoztak csütörtökön a pedagógusok sztrájkolását ellehetetlenítő kormányrendelet ellen. Veszprém megyében elsőként a Lovassy tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez.  A lovassys pedagógusok úgy vélik, hogy

az akciósorozatnak minél tovább ki kell tartania, legalább március 16-ig, a pedagógus szakszervezetek által határozatlan időre tervezett sztrájk első napjáig.

Király Viktor, az iskola magyar-etika szakos tanára a Narancs.hu-nak elmondta, a pedagógusok sztrájkjogát ellehetetlenítő kormányrendeletről azt gondolják, hogy alaptörvénybe ütközik és sérti az alkotmányos jogokat. Vissza kell vonni, el kell érni a pedagógusok január 31-ével elkezdett tiltakozásának célját, azt, hogy a tanárok gyakorolhassák a sztrájkjogukat. A pedagógus hozzátette, az oktatásban uralkodó körülmények ellen szeretnének fellépni, amelynek jelenleg meghatározó problémája a tanárok méltatlan fizetési szintje.

 
Fotó: A szerző felvétele/Varga Domokos Péter
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk