Tovább folytatódott a pedagógusok tiltakozó akciója

  • Varga Domokos Péter
  • Massay-Kiss Andrea
  • 2022. február 24.

Belpol

Szolnok három neves gimnáziumában és egy általános iskolájában, valamit a rákóczifalvai iskolában tartottak csütörtökön polgári elégedetlenségi akciót a tanárok. Veszprémben a magyarországi középiskolák rangsorában rendre kiemelkedő helyen szereplő Lovassy László Gimnázium tanárai sztrájkoltak.

„Alulírottak, a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a mai napon, 2022. február 24-én polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. (...) Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén, miközben a normál hétköznapi oktatás-nevelés során sem képes biztosítani e tevékenység minimális személyi feltételeit. Teszi ezt úgy, hogy a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg. A sztrájk alapjog!

Ezt a nyilatkozatot tették közzé csütörtökön a szolnoki és a velük együtt tiltakozó rákóczifalvai pedagógusok. A tanárok a múlt héten a Kőbányai Szent László Gimnázium pedagógusai által elkezdett, azóta pedig szinte az egész országra kiterjedő tanári polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. A Széchenyiből huszonkilencen, a Verseghyből huszonhatan, a Vargából tizenhárman, a Rákóczi útiból hatan, a rákóczifalvai iskolából öten sztrájkoltak.

Cseh Dániel, a Verseghy gimnázium tanára, az akció egyik szóvivője lapunknak elmondta, végtelenül cinikusnak tartják az EMMI érvelését, miszerint a korábbi sztrájk törvényellenes lett volna. A minisztérium lényegében a sztrájk érdemi tartalmát akarja elvenni tőlük, holott a sztrájk alapjog. Arról szól, hogy a munkavállaló bevállalja, hogy a sztrájk idejére nem kap bérezést, és ezzel megmutatja a munkáltatónak, hogy mit veszítene, ha egyáltalán nem dolgozna. Ez a nyomásgyakorlás lényege, ezt akarják elvenni tőlük.

A Verseghy tanára szerint az EMMI azt kívánja tőlük, hogy úgy sztrájkoljanak, hogy az ne éreztesse a hatását. A pedagógusok úgy gondolják, minden civilizált lehetőséget meg kell ragadni, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. Cseh Dániel úgy látja, hogy már vannak eredmények, mert a kormány elkezdett tárgyalni a saját maga által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral, vagyis érzik a nyomást. Ugyanakkor azt is látni, hogy a kormány leginkább kivárásra játszik. Kampány van, nem áll érdekében, hogy társadalmi felfordulás legyen, emiatt mindenféle délibábos félrevezető ígéreteket, javaslatokat tesz.

 
A Verseghy gimnázium polgári engedetlenségben résztvevő tanárai
Fotó: A szerző felvétele/Tóth András

Cseh Dániel úgy vélte, siettetni is kell a folyamatokat, mert az Országgyűlés március 10-én ülésezik utoljára, márpedig rendes bérrendezést csak a parlament szavazhat meg.

„Egy válság folyamatában törvényszerű volt, hogy valami elindul”- mondta Legeza Éva, a Varga Katalin Gimnázium történelem szakos tanára. „Abszolút kontraproduktív a kormány, mert regionális szinten működik az összefogás” - tette hozzá. Úgy vélte, a polgári engedetlenségnek azért van helye, mert a léthez, az emberi méltósághoz való jogot kérdőjelezik meg a rendelettel. Legeza Éva szerint ez nem politikai kérdés. „Azt gondolom, hogy pontosan ezzel mutatunk mi, tanárok példát. Politikáról beszélünk, de nem politizálunk, és ezt a gyerekek pontosan tudják. Azt érzem, hogy ez a rendszer folyamatosan arra akar kényszeríteni engem, hogy hazudjak a gyerekeknek. Ez az a fajta erkölcsi és morális határ, amit nem lehet átlépni” - magyarázta a szolnoki pedagógus.

 
A Varga Katalin Gimnázium pedagógusai is részt vettek a polgári engedetlenségi akcióban 

Dóra Krisztina, a Széchenyi István Gimnázium magyar szakos tanára azt mondta a Narancs.hu-nak, a megmozdulás végső elkeseredés a tantestülettől, az utolsó erők mobilizálása a méltatlan bánásmód ellen, ami velük most megtörténik, hogy az alapjogaiktól fosztják meg őket.

Az esetleges retorziókat érintő kérdésünkre a tanárok visszakérdeztek: milyen retorziók? Mint mondták, január óta folyamatosn fenyegetik őket a minisztériumból. „Őszinte leszek, már nem nagyon tartunk a retorzióktól”- tette hozzá Dóra Krisztina

 
 
Tiltakozás Rákóczifalván

A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban is polgári engedetlenséggel tiltakoztak csütörtökön a pedagógusok sztrájkolását ellehetetlenítő kormányrendelet ellen. Veszprém megyében elsőként a Lovassy tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez.  A lovassys pedagógusok úgy vélik, hogy

az akciósorozatnak minél tovább ki kell tartania, legalább március 16-ig, a pedagógus szakszervezetek által határozatlan időre tervezett sztrájk első napjáig.

Király Viktor, az iskola magyar-etika szakos tanára a Narancs.hu-nak elmondta, a pedagógusok sztrájkjogát ellehetetlenítő kormányrendeletről azt gondolják, hogy alaptörvénybe ütközik és sérti az alkotmányos jogokat. Vissza kell vonni, el kell érni a pedagógusok január 31-ével elkezdett tiltakozásának célját, azt, hogy a tanárok gyakorolhassák a sztrájkjogukat. A pedagógus hozzátette, az oktatásban uralkodó körülmények ellen szeretnének fellépni, amelynek jelenleg meghatározó problémája a tanárok méltatlan fizetési szintje.

 
Fotó: A szerző felvétele/Varga Domokos Péter
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!