Gruevszki szökéséről, annak újabb magyar vonatkozásáról ír a New York Times

  • narancs.hu
  • 2018. december 29.

Belpol

Kiszivárgott a macedón kormány által indított vizsgálat eredménye.

A túlóratörvény elleni tüntetések után, a minap még a Nagy Imre-szobor eltávolítása miatt került Magyarország a The New York Times fókuszába. Most meg a Gruevszki-ügy részleteit, annak politikai hátterét taglalja cikkében a lap. Ráadásul az ismertetésen túl friss információkkal is szolgál.

Névtelenséget kérő macedón kormányzati források ugyanis több új részletet is elárultak a volt macedón miniszterelnök szökéséről.

A magyar kormány eddig azt állította, semmi köze nem volt Nikola Gruevszki szökéséhez, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa menedékkérelmét, amit mint ismert, rekord gyorsasággal el is bíráltak és a volt macedón kormányfő meg is kapott.

A New York Times forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról számol be, hogy a szökése előtti hetekben Gruevszki Szkopje magyarországi nagykövetségén járt. Míg a lap forrásainak az is feltűnt, hogy az egykori macedón miniszterelnök szökését megelőző napokban szokatlanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben szálltak meg. De a lap információi szerint a magyarok diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is.

A macedón kormány eddig nem hozott nyilvánosságra semmit Gruevszki szökéséről, többek között azért sem, mert nem akart a magyar kapcsolatokon rontani.

A The New York Times szerint az eddigi nyomozás a magyar kormány állításával szemben azt állapította meg, hogy Nikola Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot.

Figyelmébe ajánljuk