Gulyás Gergely odatelefonált az ellenzéki lapnak, hogy közölje: megszüntetik a Dél-budai Centrumkórház projektcégét

  • narancs.hu
  • 2023. október 18.

Belpol

Nem tart fenn az állam a továbbiakban olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka, mert nem halad a beruházás.

"Egy nappal azután, hogy megkerestük a kormányt, hogy a látszólag nem működő állami cégeknél miért adnak fizetést a felügyelőbizottsági tagoknak és egyéb munkatársaknak,

maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter telefonált (!) a válasszal."

így írja le a hvg.hu cikke felütésében a nem mindennapi fordulatot. Manapság ugye már az is ritkaságszámba megy, hogy a független sajtó kérdéseire vagy megkereséseire bármely minisztérium érdemben válaszoljon, de olyanra talán a NER elmúlt 13 évében nem is volt, hogy a választ egy miniszter adta volna meg, felhívva a szerkesztőséget.

Most mindenesetre ez történt, a lap cikkéből pedig kiderül: a telefonhívás arról szólt, hogy a kormány úgy döntött, megszüntetik a pénzhiány miatt egyébként sem épülő Dél-budai Centrumkórház projektcégét.

Minden felügyelőbizottsági tagnak folyósított havi pár százezer forint is pénz, és ha a beruházás halasztása miatt egy projektcégre nincs szükség, azt meg kell szüntetni, ezt tesszük a tervezett Dél-budai Centrumkórház előkészítésére létrehozott vállalkozással is."

Lapunk is beszámolt arról a hírről, hogy a 2018-ban alapított DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. 30 embert alkalmazott tavaly – még idén is 8-at –, és az állami cég a létrehozása óta 8 milliárd forintot költött el. Mindeközben az M1-M7-es autópályák bevezető szakasza és a 7-es, balatoni főút közötti 5 futballpályányi területre tervezet 1200 ágyas szuperkórház területén konkrétan semmi sem történt. Ám a projektcég igazgatóságának a kezdetektől tagja Kocsis Máté felesége, Kocsisné Márkus Szilvia is, aki kinevezése óta bruttó 34 millió forintot keresett az el sem kezdett kórházépítést irányító társaságnál. De szintén a megalapítása óta foglalkoztatja a szuperkórház projektcége a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét és tulajdonosát, Kovács István Gergelyt, aki a 2018-as kinevezése óta bruttó 24 millió forintnál is több fizetést vett fel az állami cégtől.

Gulyás Gergely azt is elmondta a lapnak: az ő kérése és döntése volt, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének jogász végzettségű felesége, Kocsisné Márkus Szilvia a projektcég vezető testületének tagja legyen, "mert megbízom benne".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk