Gyakran megverik a magyar vasutasokat

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 10., 13:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szakszervezet a büntetés szigorítását követeli.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a vasutasokat érő egyre gyakoribb bántalmazások miatt.

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók testi védelmében és visszatartó erőként a büntetési tétel 1–5-ről 2–8 évre történő emelését, valamint az utasforgalom számára nyitott terület és a már fogalomban levő vasúti kocsik kamerával való felszerelését szorgalmazza.

false

 

Fotó: Wikipédia

Javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is: a csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén a büntetést 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre, a csoportos elkövetés vezetőjét pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélnék. A VSZ szerint erre azért van szükség, mert a bántalmazások gyakorisága és kimenetele is egyre nagyobb probléma, az elkövetők gyakran az áldozat életét is veszélyeztetik.

A megtámadott vasutasok – többnyire jegyvizsgálók – a lelki trauma miatt sokszor elhagyják a pályát, ez pedig a kritikus létszámhiánnyal küzdő cégnek nagy veszteség. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ezért fokozott büntetőjogi védelem illeti meg őket. Az ellenük elkövetett erőszakot a törvény ugyanolyan mértékben bünteti, mint a hivatalos személy elleni erőszakot – olvasható a közleményben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 10., 13:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  naki
  2018. október 11., csütörtök 09:17
  Ne verjétek a kalauzokat. A MÁV-ról viszont el kell mondani, hogy valóban SZÁNALMAS. Voltaképpen felesleges a menetrend, mert mára természetessé vált, hogy a pályaudvari bemondó vég nélkül fossa, hogy melyik szerelvény hány percet késik, közben hímringyó-hangon kéri az utazóközönség és a vonatra várakozók türelmét és megértését. Tökmindegy, milyen évszakban utazol: süthet a nap, fújhat szellő, eshet ónos eső, vagy hódara, egy biztos: a vasúti közlekedés azonnal beszarik. Ha nem egy szar, dilettáns bűnszövetkezet, nemzetiszotyialista tolvajkúrmány, Orbánc-maffia gyötörné Magyarországot, minden bizonnyal jutna pénz a vasút fejlesztésére. Is.
 2. 2
  kanálgép
  2018. október 10., szerda 15:14
  Alattam szóló panasza jogos, csak igazságtalan ezt a szakszervezetnek címezni. Ha átvernek az elektronikai üzletben, akkor is a gyártó szakszervezetét tegyük felelőssé? Másik kérdés: milyen cselekményre elfogadható válasz a kalauz megverése? Szóval a levél jogos, de a címzés "szánalmas".
 3. 1
  Dzsaszti
  2018. október 10., szerda 14:57
  Érdekes, a VSZ-nek egy cseppnyi gondot sem okoz, hogy 6 percig nem is késik a vonat, továbbá a gyorsvonatinak csúfolt pótjegyet csak 30 perces késés után lehet visszakérni! Persze csak lehetne, mert olyan rafkós a vonatkozó szabályozás, hogy gyakorlatilag soha a büdös életben nem lehet semmit sem visszakérni a MÁV-tól! Aztán az sem okoz senkinek csöppnyi problémát sem, hogy egyáltalán miféle vonatok közlekednek, milyen állapotban? Az sem probléma, hogy így a XXI. század immár második évtizedének második felében pl. 190 km-re eljutni a MÁV-al mintegy 2 és fél órába telik, ami persze sosem igaz, mert alapból késnek? Egyébiránt egyetlen szarkasztikus megjegyzéssel leírható ez a magyar "képződmény": SZÁNALMAS!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra