Gyalázatos és nevetséges – Tüntetés Orbán ellen

Belpol

„Egy ember sem illegális”, Magyarország pedig mindenkié. Orbán Viktor migránsellenes – TGM szerint rasszista – kijelentései miatt tüntettek hétfő este a Deák téren egy élhetőbb országért.

„Ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország. Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani” – mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2015. január 11-én, a Charlie Hebdo elleni merénylet párizsi megemlékezésén az MTV-nek.

Ezért az orbáni kijelentésért, meg persze az ezt követő szánalmas és igaztalan kormánypárti magyarázkodások miatt tüntettek hétfő kora este magyarok és külföldiek, migránsok és aktivisták közel százan a Deák téren. Egy nyitottabb, befogadóbb és sokszínűbb Magyarországért emelték fel a hangjukat, hogy Orbán Viktor „legújabb idegengyűlölő és intoleráns megszólalásainak”, politikájának igenis legyen következménye, ha más nem, egy tüntetés és némi közfigyelem.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A demonstrációt a Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol) szervezte, amelynek tagjai nemrég nyílt levelet is írtak Orbánnak és az általa vezetett magyar kormánynak, ma pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy „Magyarország mindenkié, nem csak Orbáné”.

A tüntetés szervezőinek egyike, Barna Margit azt mondta: olyan Magyarországon szeretnének élni, ahol mindenki jól érezheti magát, nemcsak Orbán Viktor és bandája, ahol a törvény és annak gyakorlata biztosítja a boldogsághoz való jogot. A MigSzol egy olyan országért dolgozik, ahol nincs szükség az olyan címkékre, mint bevándorló, menekült vagy menedékkérő. A független és informális csoport Magyarországon élő menekültekből, migránsokból és magyar állampolgárokból áll. Ezeknek az embereknek a jogaiért, szociális helyzetéért és a magyar társadalomban és politikában való részvételükért küzdenek.

A szervezők Orbánt kijelentései, valamint az általa „magyar álláspontként” hangoztatott véleménye miatt meleg szívvel üdvözölték a hatalommániás és idegengyűlölő vezetők között. De azt a kérdést is feltették, hogy vajon hogy jön Orbán ahhoz, hogy megmondja, mi a magyar álláspont, mert a jelenlévők és talán még sokak nevében biztosan nem beszél(t) a magyar miniszterelnök.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A MigSzol szerint Orbán Viktor megsérti és veszélyezteti, valamint kirekeszti a magyarországi migránsokat – teszi ezt abban az országban, ahol az emberek szívét egyébként sem ritkán melegíti a menekültgyűlölet.

Egyre többféle embert rekeszt ki maga körül Orbán – mondta az egyik felszólaló szervező –, újra elveszítette a józanságát, mert a migrációt egyszerűen nem lehet megállítani, és jobb, ha ő maga is belenyugszik, hogy neki sem fog sikerülni.

Míg Orbán arcpirító kijelentéseket tesz a magyar társadalom nevében, addig a bevándorlási hivatal vezetője csak nyafog, mint egy gyerek, hogy „már megint milyen sokan jöttek ide, sokkal többen, mint eddig”. Tavaly 42 ezer ember kért menedékjogot Magyarországon, akik közül végül mindössze 503-an kaptak védelmet az ellen, hogy életveszélyes származási országukba visszatoloncolják őket.

Miközben a MigSzol szerint Magyarországon semmilyen szinten nem bánnak megfelelően a menekültekkel, menedékkérőkkel, a jelenlegi menekültügyi politika erőszakosan lép fel az ideérkezőkkel szemben, a vendégszeretetre és támogatásra szoruló embereket társadalmi-gazdasági létbizonytalanságba taszítja, hiszen bűnözők módjára bezárja őket, és szörnyű körülmények között szinte vallatják valamennyiüket, hogy véletlenül nem gazdasági bevándorlók-e és így tovább. Ennek persze meg is van az eredménye, az ENSZ jelentése szerint a Magyarországon menedékjogot kapottak közül sokakat fenyeget az éhezés és a hajléktalanság.

Míg országunkban még csak az alapellátás sem biztosított ezen emberek számára, addig Ausztriában például az állam fizet azoknak a családoknak, akik lakhatást biztosítanak a migránsok számára, de alapvető segítség számos európai országban az is, hogy ingyenes nyelvoktatásban vehetnek részt a bevándorlók. Nálunk erre körülbelül esélyük sincs, de az persze elvárás, hogy tanuljanak meg magyarul.

A MigSzol felemelte szavát a korrupt módon osztogatott állampolgárság ellen, és finoman követelte, hogy legalább indokolja meg az erre szakosodott felelős szerv, ki miért nem kap a bevándorlók közül állampolgárságot.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A demonstráció során a MigSzol tagjai mellett felszólalt Tamás Gáspár Miklós is, aki szerint jelenleg a MigSzol az a szervezet, amely megmenti e zavaros helyzetben a becsületünket, ha már Orbán Viktor ilyen kijelentésre vetemedett. TGM felidézte, hogy azok az országok, ahonnan a migránsok érkeznek, egykor a gyarmatbirodalmak részei voltak, mára elviselhetetlen állapotban vannak, amely az imperializmus következménye, vagyis mindez a Nyugat felelőssége. És bár Magyarország épp nem bűnös a gyarmatosításban, semmilyen szinten nem megengedhető, hogy bűn legyen, ha ebben az országban valaki külföldi, menekült vagy bevándorló, különösen, ha még színes is. A létező emberi jogok egyetemesek, így Orbán kijelentései sehogy máshogy nem értelmezhetők, csak mint rasszista kijelentések. TGM emlékeztetőül felidézte, hogy véletlenül a honfoglaló magyarok Ázsiából érkeztek. Ők mik voltak? De ’56 után nem kevesen hagyták el disszidálás címen az országot. Ők kik voltak? Úgy, ahogy az elmúlt néhány évben sem jókedvükből mentek el több ezren. És ők kicsodák?

Majd felháborodva feltette a kérdést, hogy ezen a szellemi szinten mégis hogy mernek bennünket úgymond kormányozni? TGM szerint mindez gyalázatos és nevetséges. Orbán és kormánya nemcsak elvetemült, hanem buta és nevetséges is, de nem kell aggódni, mert hosszú távon nem maradhatnak, mert amit nem öl meg az erkölcsi fölháborodás, azt megöli a humorérzék.

A MigSzol úgy gondolja, hogy Magyarországnak sokarcú és befogadó országnak kellene lennie. Nem lenne szabad elfelejtenie a múltját. Ezért Orbán Viktornak vissza kellene vonnia, amit mondott, bocsánatot kellene kérnie idegengyűlölő és bigott megjegyzései miatt.

Figyelmébe ajánljuk