Hitelből finanszírozták Tiborczék százmilliós megbízásait az önkormányzatok

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. jan. 21., 13:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban utánanéztünk, miből is boldogul Orbán Ráhel és Tiborcz István. Elég sok közpénzbe botlottunk a kutatás során.

Meg lett mondva az országnak, hogy a svájci elitegyetemen tanuló Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a saját lábán áll. Az önállósodásukhoz persze közpénzből finanszírozott meg­bízások is kellettek. Pécs és Bicske hitelt vett fel, hogy megbízhassa Tiborcz cégét.

(...)

A tavalyi megbízások jelentős részéhez egy energiatakarékossági fejlesztéseket célzó program jóvoltából jutottak Tiborcz Istvánék, miután egy KEOP-kiírásra sikeresen pályázó önkormányzatok sora döntött úgy, hogy a megnyert pénzből az Elios Zrt.-t bízzák meg a kivitelezéssel. A beruházások értéke változó volt, Tiborczék kaptak 41,9 millió forintos megbízást, de akadnak egészen gigan­tikus méretű megrendelések is: Kecskemét 704,1 millió, míg Pécs önkormányzata – mint megtudtuk, hitelből és egy­előre pályázati forrás nélkül – 894,7 millió forintot fizet az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-nek. De a cég kapott megrendeléseket az Óbudai és a Széchenyi István Egyetemtől is napenergia-hasznosító rendszerek kialakítására – ezek összértéke 252,3 millió forint –, és a stadionbizniszből sem maradt ki, hiszen Dunaújváros önkormányzata átutalt neki 92 millió forintot a helyi stadion „színes tv-s közvetítésre alkalmas pályavilágításának megvalósítására, korszerűsítésére”. Még ­de­cember utolsó napjaiban az ­Elios Zrt. kötött egy szerződést a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Korlátolt Felelősségű Társasággal (BDK) is: a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. tulajdonában lévő BDK 14,2 millió forintot fizet azért, hogy az Elios több helyszínen „modern, LED fényforrású és szabályozható fényáramú közvilágítási lámpatestekre” cserélje a régieket.

false

 

Fotó: MTI

Több önkormányzati megrendelés során is – elsősorban ellenzéki körökben – felmerült, hogy az Elios Innovatív Energetikai Zrt. gazdasági szempontból indokolatlan előnyt élvezhet a többi piaci szereplővel szemben. Nem egy helyen egyedüli indulóként vagy egyedüli érvényes ajánlattevő­ként nyerték el a megbízást, de Tiborcz István cégéhez a politikai hátszélen kívül egyes esetekben a korábbi üzlettárstól, Hamar Endrétől is érkezhetett segítség. Ahogy arra az Átlátszó.hu is rávilágított, és a cégadatokból is kiderül, Hamar Endre korábban üzleti kapcsolatban állhatott Tiborcz Istvánnal, sőt Hamar korábban ötvenszázalékos tulajdonosa volt annak a Green Investments Kft.-nek, amelyet a miniszterelnök veje éppen tőle vett meg, hogy azzal később bevásárolja magát a most szárnyaló Elios Zrt.-be. Mindezek fényében meglepő, hogy Hamar Endre cége, a Sis­trade Kft. volt az, amely több esetben kapott önkormányzatoktól megbízást annak a pályázatnak az előkészítésére, amelynek forrásaiból végül Tiborcz Istvánék cégét bízták meg a közvilágítási rendszer korszerűsítésével. Az LMP ezért tavaly decemberben ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett: ők négy olyan közbeszer­zési pályázatot találtak eddig, amelynél szerintük egyértelműen azonosítható a Hamar–Tiborcz-érdekeltség. (...)

Magyar Krisztián teljes cikkét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. jan. 21., 13:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  Sándor Laci
  2015. január 25., 15:06
  én csak arra lennék kíváncsi, hogy a tényleges munkát elvégző alvállalkozók mennyit kapnak a valós munkájukért? pld.. EGY ÁTLAGOS SZERELŐ....
 2. 13
  Eeyore2
  2015. január 24., szombat 00:19
  Rasika a saját lábán áll.

  csodát.

  az én lábamon áll.
  a mi lábunkon áll.

  (vagy már a lábunkat is elkommunizálta)

 3. 12
  yoyo
  2015. január 23., péntek 15:18
  ezek meg rohadjanak máá el végre. annyira undorító feudális országot sikerült itt rittyenteni, hogy az még magától, spontán se lett volna lehetséges. Hiába a sok derék alattvaló.
 4. 11
  grrr
  2015. január 23., péntek 06:15
  Kedves hapci, azt hiszem képes voltál, illetve vagy felemelkedni a Sonka szintjére.
  Pedig az nem akármilyen szint!
  Nyilván remek hely.
  Hát csak érezd ott jól magad!
 5. 10
  hapci
  2015. január 23., péntek 01:18
  Hát, ha éppen azt mondja... Az egész életünk ilyen orbitális idiótaságokról szól. Valaki mond valami szörnyű hülyeséget, és az menten igazsággá is válik a sok primitív barom agyában.

  Csak azért mert valaki mondta. Fikciókból áll az egész életünk, és a félidióta tömeg mást nem is képes befogadni. Grrr kollega tudja ezt a legpontosabban, egész életében mással se foglalkozott, csak ilyesmivel... Az ő egyik kedvenc kifejezésével szólva, van valami elbájoló abban, amikor az egyik legnekivadultabb néphülyítő fröcsög a "néplenézők" ellen.

  Igaz, ő nem mondja. Csinálja.

 6. 9
  tiszapolgári
  2015. január 22., csütörtök 21:44
  Elloptál grrr-től ötmilliót?!
 7. 8
  hapci
  2015. január 22., csütörtök 17:54
  Teljesen hülye duma. Miért lennék ideges? Pont én? Ezzel az erővel azt is lehetne írni, hogy adjam vissza az ellopott ötmilliót. Érdemi reakció helyett piszkolódás.

 8. 7
  grrr
  2015. január 22., csütörtök 15:09
  Kedves hapci, kérlek, nyugodj meg!


  a szarvasmarhák királynője
 9. 6
  hapci
  2015. január 22., csütörtök 13:15
  Ez sajnos egyszerű marhaság, melyben foglalt demagógia és szándékolt torzítás persze méltó a szarvasmarhák királynőjéhez. A megfogalmazás ugyanis annyira tág határok közé engedi az állítólagos összefüggés meghatározhatóságát, hogy ezen az alapon említett összefüggés a világ filmtermésének túlnyomó hányadában fellelhető.

  Alig van olyan hatalom kritikusan megfogalmazott film ugyanis, melynek mondanivalója nem azzal foglalkozna túlnyomóan és többnyire, hogy "az uralkodó osztály privilégiuma a hatalom eszközeivel áthazudott, retusált valóság".

  Na és? Hogy jön ez ide? Az írás témájának köze nincs semmiféle "áthazudott, retusált valóság"-hoz. Az ugyanis lényegében a gyanús vagyonok egyértelműen és nyilvánvalóan aljas eredetéről, a hatalommal való visszaélés keretében és hatalmi alapon történő, pofátlan nyíltsággal véghez vitt lopásról, rablásról, pénzlenyúlásról, korrupcióról szól.

  Nem ugyanaz.

 10. 5
  grrr
  2015. január 22., csütörtök 07:36
  Gratulálok, állatok királyának pereputtya!

  Egyrészt azért mert láttad a filmet - hát baromi jó film, meg kell hagyni.
  Igazad van: a történet nem konkrétan Orbán leányáról és a vejéről szól és nem szerepel benne Simicska Lajos és a felcsúti stadion.

  Mindazonáltal van egy olyan szál is, miszerint bármit tesz az uralkodó osztály tagja, az jól van téve.
  Az általuk elkövetett cselekedetek elfogadhatóvá vannak maszkírozva. Csináljanak bármit, kövessék el a legnagyobb bűnöket is akár.
  Az uralkodó osztály privilégiuma a hatalom eszközeivel áthazudott, retusált valóság.

  Sajnálom, óh állatok királyának kései leszármazottja, hogy csak azokban a művekben látsz hasonlóságot a mai állapotokhoz amelyek konkrétumokhoz köthetőek.
  Ez esetben teljesen felesleges érdeklődnöd bármely klasszikusnak mondható mű iránt, emlékezetem szerint egyikben sem szerepel Mészáros Lőrinc, habonyárpi, vagy a Vida.


Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra