Győr fideszes polgármestere felveszi az 5 milliós jutalmát

  • narancs.hu
  • 2022. október 20.

Belpol

„Adjam vissza, vagy vegyek belőle mindenkinek 5 gombóc fagyit?”

Szerda reggel az ugytudjuk.hu számolt be arról, hogy a győri önkormányzat Közrendvédelmi és Közigazgatási Bizottsága elé került egy javaslat, amely szerint Dézsi Csaba András fideszes polgármester megkapja a 35 év közszolgálati tisztviselői szolgálatért járó, az ő esetében 5,2 millió forintot jelentő jubileumi jutalmat. A portál cikke alapján azonban „nem világos, hogy milyen alapon” járna a polgármesternek ez a pénz.

A hvg.hu megkereste Győr fideszes polgármesterét, aki kijelentette: „Nem igaz, hogy ne lennék jogosult a 35 év munkaviszony után járó jubileumi jutalomra.” Dézsi Csaba András elmondta, a köztisztviselői törvény alapján egyértelmű és világos jogi alapja van annak, hogy a 35 éves jubileumi bónuszt felvehesse. Az összegről egyébként úgy nyilatkozott: „Kellene a rossebnek az a pénz. Elég jól keresek, nem is én kértem ezt a pénzt, a jegyző nyújtja be automatikusan”.

A lap megkérdezte a polgármestert, hogy ha saját bevallása szerint ilyen jól keres, és nincs igazán szüksége a pénzre, miért nem mond le róla, így az 5,2 millió megmaradna a város kasszájában, ahol lenne helye, hiszen a rezsi miatt Győr is nehéz pénzügyi helyzetben van. Dézsi erre úgy válaszolt:

„Ha jár, akkor jár. Maga mit tenne? Adjam vissza, vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?”

Arra a felvetésre, hogy a rezsiválság miatt bezárt városi uszodákat talán, ha nem is sokáig, de ebből a pénzből is lehetett volna fűteni, vagy akár más önkormányzati célra is lehetne fordítani az összeget, a polgármester megjegyezte: a 35 év munkaviszonya után ez a mostani jutalom havi mindössze 12 ezer forint, ha leosztja, márpedig „én abból élek, hogy szorgalmas vagyok”. Hozzátette: „amúgy pedig ennél én sokkal többet adakozok. Egymillió forint alatt nem adok és csak egyet kérek, hogy ne mondják el, hogy én adtam.”

Nagyné László Edit, Győr jegyzőjének levele – amelyet Dézsi jutatott el a portálhoz – rögzíti: a jutalmat nem a polgármester kérte, az a közszolgálati jogviszony alapján alanyi jogon jár, a munkáltatónak kötelező azt kifizetni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?