Győrben kettévágtak egy panelt az új választási térkép szerint

  • narancs.hu
  • 2023. december 12.

Belpol

A ház két lépcsőháza külön választókerületbe került. De a szavazók létszáma sem stimmel a választókerületekben.

Győrben újrarajzolták a választási térképet, mely során kettévágtak egy választókerületet, így sikerült egy panelt is kettévágni, a ház két lépcsőháza ugyanis külön választókerületbe került

írjaTelex. A cikk szerint a város új választókerületi térképének számos újabb, a választási törvénnyel össze nem egyeztethető pontja van, pár hét leforgása alatt eltűnt 274 győri választó, a legfideszesebb választókerülethez pedig további fideszes szavazókört csatoltak.

A győriek júniusban, az önkormányzati választáson eggyel kevesebb képviselőt választhatnak, mint legutóbb. Az eddigi 16 helyett 15 egyéni választókerületre osztják fel a várost.

A lap megjegyzi, az önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban is újra kellett rajzolni a választókerületeket, mert jelentősen csökkent a lakosság száma.

A választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi szavazó legyen. Ez azért fontos, hogy ne legyenek jelentős eltérések a képviselői mandátumok támogatottságában, azaz ne fordulhasson elő, hogy egy választó szavazata többet ér, mint egy másik körzetben élőé.

Győrben a 10-es választókerület kettévágása így jogi szempontból aggályos, mert a választási törvény szerint az "egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak". Az új 10-es választókerület egészen biztosan nem alkot összefüggő területet, hiszen kettévágja a 87-es szavazókört, ami a 14-es választókerület része.

Mindezen túl

Győrnek 6 olyan választókerülete is lesz, ahol a szavazók létszáma legalább 5 százalékban eltér a városi átlagtól.

Az egyik szabály az, hogy egyes választókerületek lakosságszáma ne térjen el 15 százalékánál nagyobb mértékben a városi átlagtól, az 5 százalék feletti eltéréseket pedig már indokolni kell a jegyzői határozatban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk