Gyűlnek a fehér virágok a Teleki Blanka Gimnázium kerítésén

  • narancs.hu
  • 2016. február 19.

Belpol

Nagyon sokan fejezték ki szolidaritásukat Pukli István igazgatóval, akit a Klik a pedagógustüntetésekben játszott szerepe miatt kezdett cseszegetni.

A zuglói Teleki Blanka Gimnázium az elsők között csatlakozott a miskolciak kezdeményezéséhez, sőt a tantestület nyílt levelében tette közzé követeléseit. A magyar közoktatás további lerombolása ellen, illetve annak új alapokra helyezéséért kiálló tanárokat korábban is érték támadások (íme, egy példa erre). A zuglói középiskola igazgatóját például a tankerületi Klik konkrétan a miskolci tüntetésen való részvételéért vette elő, és követelt tőle szűkre szabott határidőn belül bizonyos dokumentumokat. A leginkább a múlt század ötvenes-hatvanas éveire jellemző tempó elleni tiltakozásul, illetve a betámadott tantestület iránti szolidaritás jeleként reggel óta gyűlnek a fehér virágok a Teleki kerítésén.

false

Fotó: Németh Dániel

false

 

 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.