Gyurcsány Ferenc szerint Orbán csak bajkeverő Európában

  • narancs.hu
  • 2021. február 13.

Belpol

A pártelnök szerint a valóság vereséget mért a kormányra.

A Demokratikus Koalíció elnöke szombati online évértékelőjén úgy fogalmazott: az elmúlt esztendőben "a legjobb dolog, ami történt velünk", az az, hogy megszületett "Orbán-rendszerének" hazafias, európai, demokratikus ellenzéke.   

Ledőlt az a mítosz is, hogy bár Orbánék kicsit lopnak, de legalább tudnak kormányozni: a kormány „szembetalálkozott a valósággal, és a valóság vereséget mért a magyar kormányra“, mondta Gyurcsány

A pártelnök szerint a „vírusjárvány“ megmutatta, milyen kicsi a Föld. Azt is mondta: a vírus elleni védekezés közügy, ezért az mindenképpen politikai kérdés. Szerinte a kormánynak kötelessége lenne partnerként kezelni az embereket: „gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak“, mondta.

Azt javasolta mindenkinek, hogy oltsa be magát, mert az a felelős magatartás. Kifejezetten nem állította azt, hogy az orosz vagy a kínai vakcina problematikus lenne, de azt mondta: az a vakcina biztonságos, amit az európai hatóságok is engedélyeztek. Gyurcsány arra számít, az említett két vakcinát egyébként előbb-utóbb engedélyezni fogják.

Az egyetemek modellváltása a pártelnök szerint a szabad szellem elleni intézkedés: a teljes magyar felsőoktatást ingyen odaadják kormányközeli szereplőknek, mondta, ez pedig „szellemi börtönökké“ változtatja az egyetemeket, mert így később választott képviselők abba nem szólhatnak bele.

Gyurcsány szerint Trump bukása megmutatta a nacionalista, elitellenes, populista politikusok, például Orbán talajvesztését is: szerinte Orbán ma már csak bajkeverő Európában.

Hosszú idő kellett, hogy mindenki megértse, Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus rendszerrel szemben kell fellépnie egy olyan ellenzéknek, amelynek csak akkor van esélye győzni és "helyreállítani a normalitást", ha közös politikai, választási erőként mutatja meg magát -mondta. (MTI/Narancs)

 
Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldal 

 

    

Figyelmébe ajánljuk