Karácsony arra kéri a budapesti vállalkozókat, hogy aki teheti, továbbra is fizesse be az iparűzési adót

  • narancs.hu
  • 2021. február 14.

Belpol

"Aki adja az adóját, az a saját otthona, a saját városa működtetéséhez és fejlesztéséhez járul hozzá".

"Adom az adóm – itt a Facebookon is voltak már sokan, akik ezt a keretet illesztették a profilképükhöz. Azt jelzik vele, hogy ők továbbra is készek befizetni az iparűzési adót a településük önkormányzata számára. Fontos gesztus, komoly segítség. Amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy elveszik az önkormányzatoktól legfontosabb saját bevételük nagy részét, sok levelet kaptam olyan vállalkozóktól, akik szerint a befizetésük továbbra is az önkormányzatoknál lenne jó helyen. Ezen is felbuzdulva a következő napokban levelet küldünk minden - nem a KATA szerint adózó - budapesti vállalkozásnak" - írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

"Az Ügyfélkapun keresztül a városvezetés nevében küldjük el az üzenetünket. Azért tesszük, mert a vállalkozásoknak február végéig kell nyilatkozniuk az iparűzési adó-kedvezményről, arról, akarják-e ezzel továbbra is az önkormányzatukat gyarapítani, vagy élnek a kormány kínálta lehetőséggel. Azt kérjük most a budapesti vállalkozásoktól, hogy

aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat

- áll a főpolgármester bejegyzésében.

Az atv.hu közölte is Karácsony és a városvezetés levelét, melyben azt kérik a vállalkozóktól, fontolják meg a következőket:

  • a fővárosi közszolgáltatásokhoz szükséges bevételek közel 60 százalékát adják a helyben működő cégek iparűzésiadó-befizetései. Ez 2019-ben 165,5 milliárd forintos bevételt hozott a fővárosnak. A járvány és az azzal kapcsolatos kormányzati lépések miatt 2020-ban a tervezetthez képest eleve 32 milliárd forinttal kisebb összeg érkezett be;
  • az iparűzési adó mértékének 1 százalékosra csökkentését, azaz felezését előíró kormányrendelet miatt további 15-20 milliárd forintnyi adóbevételtől eshet el a főváros.

"Mi ebből a bevételből Budapesten a minden fővárosi polgárnak járó közszolgáltatásokat finanszírozzuk, a közösségi közlekedést, az ivóvízellátást, a hulladékszállítás, a közvilágítást, a közutak karbantartását, és még sorolhatnám. Különösen nagy szüksége van erre a városnak, hiszen több tízmilliárdos kiesést okozott a járvány és a válság önmagában, erre pakolja még rá a kormány a maga sarcait" - írja Karácsony, majd hozzáteszi:

"Aki úgy dönt, hogy adja az adóját a Fővárosi Önkormányzatnak, az biztos lehet benne, hogy ebből a bevételből nem oligarchák gazdagodnak, nem presztízsberuházások készülnek, nem magánvagyonok gyarapodnak. Aki adja az adóját, az a saját otthona, a saját városa működtetéséhez és fejlesztéséhez járul hozzá".

Figyelmébe ajánljuk