Ha minden a terv szerint alakul, Putyin ma tényleg földre viheti Orbánt

  • G. M.
  • 2018. szeptember 18.

Belpol

Könnyen lehet, hogy ma Orbán felmegy a tatamira, hogy megküzdjön az orosz elnökkel.

Bár nem tudni, mi is a pontos célja Orbán Viktor mai moszkvai látogatásának, az orosz állami RT nemrég arról írt, hogy Vlagyimir Putyin korábban ígért egy judoleckét Orbánnak, ami akár a mostani találkozón is összejöhet. Annál is inkább, mert a magyar miniszterelnök korábban úgy dicsérte agyon Putyin judotudását, hogy kénytelen volt miatta még füllenteni is:

 

Noha Putyin tényleg írt könyvet a judóról, ezt nem fordították le magyarra, így nem valószínű, hogy   Magyarországon szokták idézni.

Hagyják magukat

Putyin és a judo kapcsolata viszont valóban régre nyúlik vissza. Az orosz elnök még tizenévesen kezdett judózni, igaz, a szülei kezdetben nem örültek fiuk választásának. Edzője a 2013-ban elhunyt Anatolij Rahlin lett, akire Putyin második apjaként tekintett.

Ekkor még nem elnökként

Ekkor még nem elnökként

 

Bár az egyetemi és a KGB-s évek alatt már nem űzte a sportot, az orosz elnök nem felejtette el, hogyan kell mozogni a tatamin. Az orosz állami tévé propagandafelvételen gyakran jelenik meg úgy, mint a sportoló, aki mindig földre viszi az ellenfelét.

Például így:

Putin practices judo - No comment

http://www.euronews.com/nocomment/ Vladimir Putin announcing he could help the Russian Judo Team if they need help. No comment | Euronews: The most striking images from around the world without commentary. Find us on: Youtube http://bit.ly/zKDd7r Facebook http://www.facebook.com/euronews.fans Twitter http://twitter.com/nocommenttv

Vagy így:

Russia: Putin spars with Russian national judo team in Sochi

Russian President Vladimir Putin took part in a training session with the Russian national judo team in the city of Sochi on Friday. Russia's leader, who holds a black belt in judo, sparred with national team coach Ezio Gamba and a judoka in the Russian team.

Ritkán látni olyat, hogy Putyin kerül a földre, ám régebben még ez is megtörtént, amikor egy kisfiú vitte őt földre:

JAPAN: TOKYO: RUSSIAN PRESIDENT PUTIN: JUDO (V)

Natural Sound XFA Russian President, Vladimir Putin, has wound up a visit to Japan by indulging in one of his favourite past-times. Mr Putin donned a traditional dogi (DOH-GEE) before settling down for a bout of the Japanese martial art of judo.

A judobarátoknak sok minden jár

Putyin, aki a Nemzetközi Judo Szövetség és az Európai Judo Unió tiszteletbeli elnöke, illetve 2014 óta nyolcdanos mester, nem felejtette el azokat, akikkel korábban együtt sportolt. Még fiatalon, az edzőteremben ismerkedett meg Arkagyij Rotenberggel, aki ma ország egyik legnagyobb milliárdosa, vagyona akkor kezdett el rohamosan nőni, amióta Putyin hatalomra került. Korábban az derült ki, hogy cégei több mint egybillió rubelnyi közbeszerzést nyertek.

Gennagyij Timcsenkónak sem jött rosszul, hogy anno együtt judozott Putyinnal: a legnagyobb, magánkézben lévő orosz földgáztermelő cég részvénytulajdonosa Oroszország egyik leggazdagabb embere. A szocsi olimpia idején a közbeszerzések jelentős részét behúzó Timcsenko ellen 2014-ben pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás New Yorkban.

Címlapkép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki Sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij

Figyelmébe ajánljuk