Ha vasárnap választás lenne, az ellenzék megverné a Fideszt

  • narancs.hu
  • 2020. december 15.

Belpol

Teljes ellenzéki összefogás nélkül viszont nem fog menni.

4 százalékkal verné meg a Fideszt egy teljes ellenzéki összefogás, ha most vasárnap lennének a választások – ez derül ki abból a felmérésből, amit a Publicus Intézet készített a Népszava megrendelésére.

A kérdőíves vizsgálatot 2020. november 18-21. között készítették, még a Szájer-botrány kirobbanása előtt. 

Az azonban már ebből is kitűnik, hogy a kormánypárt körülbelül 200 ezer támogatót vesztett: a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 29 százalék.

Az ellenzéki pártoké pedig:

  • DK 9 százalék,
  • MSZP és Momentum 7-7 százalék,
  • Jobbik 5 százalék,
  • az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom 1-1 százalék.

Emellett az “összefogás szavazó” az összes megkérdezett körében 3 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék.

 
Fotó: Publicus 

 

Ezek alapján is világosan látszik, hogy teljes összefogás nélkül nem tud győzni az ellenzék. Ahogy a lap is megjegyzi, egyrészt a közelmúltban megjelent egy új típusú szavazó, aki elveti a pártlogikát, és kizárólag egy együtt mozduló oppozícióra hajlandó voksolni – most 240 ezer ember tartozik ebbe a lassacskán bővülő kategóriába. Másrészt a számok azt mutatják, hogy egyre erősödik az ellenzéki pártok egymásra utaltsága.

Az összellenzéki tábor jelenleg 33 százalékos, ez nagyjából 2,64 millió embert jelent, míg a Fidesznek 2,32 millió szimpatizánsa van.

Figyelmébe ajánljuk