Hableány-tragédia: négymilliárd forint sérelemdíjat kérnek a károsultak

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

Elkezdődött a 28 halálos áldozattal járó dunai hajóbaleset polgári pere.

Pénteken a perfelvételi tárgyalással megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a polgári per, amelyet a 28 halálos áldozatot követelő dunai hajóbaleset károsultjai, valamint az áldozatok hozzátartozói indítottak a balesetben résztvevő két hajót üzemeltető hajózási társaság ellen – írja a 24.hu.

A Hablány sétahajó dunai balesetének 78 dél-koreai károsultja a lap szerint azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a két alperest a személyiségi jogaik megsértéséből fakadó sérelemdíj megfizetésére, mert álláspontjuk szerint a baleset, az alperesek által üzemeltetett hajókkal, illetve azok irányításával kapcsolatos hajózási szabálytalanságok, mulasztások miatt következett be.

A kért sérelemdíj összege több mint négymilliárd forint összesen.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a hajók üzemeltetői vitatták a keresetlevél állításait. A perben a bíróság összegezte a felek perfelvételi nyilatkozatait, melyeket a tárgyaláson jelen lévők szóban kiegészíthettek. A bíróság a tárgyaláson döntött a felek perfelvétel során előterjesztett kérelmeiről, majd anyagi pervezetés körében tájékoztatást adott a feleket terhelő bizonyítási kötelezettség tárgyában. A perfelvételi tárgyalást a bíróság a hajózási társaság kérésére március 25-re halasztotta.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Az ütközés után hét turistát sikerült közülük kimenteni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk